Powszechne problemy

na komputerach z nowszymi kartami graficznymi

Masz problem z jakąś grą z serii The Sims 2? Tutaj możesz poszukać pomocy.
Awatar użytkownika
Rai
Renciści
Renciści
Posty: 724
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:25

Powszechne problemy

Postautor: Rai » 28 mar 2014, 17:09

1. Pod moimi Simami oraz zwierzakami znajdują się czarne prostokąty 2x1.
[spoiler]Obrazek[/spoiler] Ustaw cienie na średnie.


2. Jedyna rozdzielczość dostępna w mojej grze to 800x600, a mój monitor obsługuje większą, np. 1366x768. Nie mogę jej zmienić oraz niektóre ustawienia grafiki są szare.
[spoiler]Może to wyglądać np. tak:
Obrazek
Zdjęcie autorstwa HoneycombAG z http://www.sevenforums.com.[/spoiler] 1. Odszukaj plik Graphics Rules.sgr w C:/Program Files/EA GAMES/The Sims 2 Rezydencje i Ogrody Akcesoria (lub ostatni zainstalowany dodatek, przez który odpalasz grę)/TSData/Res/Config/Graphics Rules.sgr.
2. Odnajdź sekcję option ScreenModeResolution.
Będą tam wartości dla trzech ustawień - low, medium i high lub czterech - low, mediumbutlowdefault, medium i high. Zmień wartości znajdujące się przy low na takie, jakie są przy hi.
Powinno teraz wyglądać tak (dla ekranów panoramicznych):
[spoiler]setting $Low
uintProp maxResWidth 1600
uintProp maxResHeight 1200
uintProp defaultResWidth 1024
uintProp defaultResHeight 768

setting $MediumButDefaultLow
uintProp maxResWidth 1280
uintProp maxResHeight 1024
uintProp defaultResWidth 800
uintProp defaultResHeight 600

setting $Medium
uintProp maxResWidth 1280
uintProp maxResHeight 1024
uintProp defaultResWidth 1024
uintProp defaultResHeight 768

setting $High
uintProp maxResWidth 1600
uintProp maxResHeight 1200
uintProp defaultResWidth 1024
uintProp defaultResHeight 768[/spoiler] Chodzi o to, aby zarówno przy High jak i Low były wartości 1600 i 1200.
3. Dodatkowo możesz w tym pliku odszukać wszystkie linijki, w których jest:
setb forceLowSettings true
setb forceLowResolution true
i pozmieniać true na false.


Jeśli znacie inne powszechne problemy na nowszych kartach graficznych, dodawajcie rozwiązania do nich tutaj. :)

Awatar użytkownika
Eq
Renciści
Renciści
Wybitny Reżyser
Wybitny Reżyser
Posty: 749
Rejestracja: 15 gru 2013, 0:21

Re: Powszechne problemy

Postautor: Eq » 07 cze 2014, 14:08

Da się rozwiązać brak ustawień wygładzania krawędzi?

Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2911
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Re: Powszechne problemy

Postautor: Shattered » 15 cze 2014, 22:29

Masz może laptopa, albo dwie karty graficzne i gra uważa, że Twoja karta jest na to za słaba

Awatar użytkownika
Eq
Renciści
Renciści
Wybitny Reżyser
Wybitny Reżyser
Posty: 749
Rejestracja: 15 gru 2013, 0:21

Re: Powszechne problemy

Postautor: Eq » 22 cze 2014, 15:23

Ultraviolence, mam laptopa, i mam dwie karty graficzne, jedną intela, a drugą AMD Radeon 8870m, która powinna unieść 2 (skoro gram w 3 na najwyższych detalach i w TR na wysokich)

Awatar użytkownika
Szafirek
Posty: 180
Rejestracja: 15 gru 2013, 19:35

Re: Powszechne problemy

Postautor: Szafirek » 22 cze 2014, 15:39

Być może laptop nie przełącza Ci karty z Intela na AMD. Zobacz czy masz możliwość zmiany używanej karty graficznej, klikając prawym przyciskiem myszy na ikonie od simsów.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Eq
Renciści
Renciści
Wybitny Reżyser
Wybitny Reżyser
Posty: 749
Rejestracja: 15 gru 2013, 0:21

Re: Powszechne problemy

Postautor: Eq » 22 cze 2014, 19:03

Mam ustawione, żeby AMD zajmowała się The Sims 2, tak jak innymi grami, z resztą nawet komputer robi to automatycznie.

Awatar użytkownika
Szafirek
Posty: 180
Rejestracja: 15 gru 2013, 19:35

Re: Powszechne problemy

Postautor: Szafirek » 22 cze 2014, 20:35

Z tego co wiem, nie zawsze tę kartę przełącza.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Eq
Renciści
Renciści
Wybitny Reżyser
Wybitny Reżyser
Posty: 749
Rejestracja: 15 gru 2013, 0:21

Re: Powszechne problemy

Postautor: Eq » 24 cze 2014, 17:38

W takim razie, czy na karcie od Intela miałbym ok. 100 fps w 2?

Awatar użytkownika
Stara-Raszpla
Posty: 867
Rejestracja: 15 gru 2013, 0:00

Re: Powszechne problemy

Postautor: Stara-Raszpla » 24 lip 2014, 16:32

tak sie zastanawiam dlaczego na mojej maszynie musze zmieniac cienie na srendie.. mam dobry sprzet.. a prostokat nadal sie pojawia.
Na forum od: 18.04.2007
--------------------------
Mój sprzęt:
Apple MacBook Pro 15" Retina. i7 2.5GHz/16GB/512GB/AMD Radeon R9 M370X w/2GB
oraz
MSI GS65 15"" i7-8750H (6 core) 2.2 / 32GB / 512GB / Nvidia GTX 1070 Max-q - 8GB

Awatar użytkownika
Szafirek
Posty: 180
Rejestracja: 15 gru 2013, 19:35

Re: Powszechne problemy

Postautor: Szafirek » 24 lip 2014, 16:42

Wydaje mi się, że to może być wina niekompatybilności z systemem. Te prostokąty pojawiły się dopiero jak zmieniłam system na Windows 7. Jak miałam Windows XP problem nie występował. Oczywiście sprzęt nie był zmieniany.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
GamerTR9
Posty: 260
Rejestracja: 15 gru 2013, 14:06

Re: Powszechne problemy

Postautor: GamerTR9 » 24 lip 2014, 19:01

Pisałem już kiedyś na ten temat ale ktoś chyba usunął mój post. Wgrajcie starsze sterowniki jeżeli nie macie nowoczesnej karty graficznej z 2014 roku. U mnie na tych z 2012 roku nie ma kwadratów a na nowszych juz są :/
A może, gdy snom zaufam,
To spełnią się pewnego dnia
I świt nie przerwie moich marzeń
A potem się okaże,
Że dobry mój sen wiecznie trwa.


. . .

Awatar użytkownika
RockWolf
Posty: 51
Rejestracja: 15 gru 2013, 15:59

Re: Powszechne problemy

Postautor: RockWolf » 10 sie 2014, 10:20

Zgłaszam poprawkę do punktu 1 i 2 http://thesimstimes.cba.pl/?p=5178 .

Awatar użytkownika
El Bastardo
Posty: 62
Rejestracja: 15 gru 2013, 12:23

Re: Powszechne problemy

Postautor: El Bastardo » 01 lut 2016, 20:02

Znalazłam coś, co prawdopodobnie zlikwiduje problem z czarnymi kwadratami zamiast cieni Simów. Piszę prawdopodobnie, bo sama jeszcze nie próbowałam, znalazłam to przed paroma chwilami:

http://simnopke.tumblr.com/post/1361846 ... shadow-fix

Działa na zasadzie zamiennika. Nie wiem jak Wy, ale ja z pewnością to wypróbuję.

Awatar użytkownika
adasdelrey
Posty: 126
Rejestracja: 14 paź 2015, 12:20

Re: Powszechne problemy

Postautor: adasdelrey » 01 lut 2016, 20:14

I tak najbardziej na różne problemy graficzne w TS2 to najlepszy jest Graphics Rule Maker. Prosty w obsłudze i naprawi wszystko...

PS Mi nawet poprawił cały wygląd gry ;)

Thom
Posty: 83
Rejestracja: 15 gru 2013, 0:22

Re: Powszechne problemy

Postautor: Thom » 02 lut 2016, 15:28

Master Of Disaster, dziękuję za podzielenie się tym modem :) Też go na pewno wypróbuję, bo on przynajmniej, w przeciwieństwie do Graphics Rules Makera, nie usuwa cieni simów, a podmienia je na poprawne.

Awatar użytkownika
El Bastardo
Posty: 62
Rejestracja: 15 gru 2013, 12:23

Re: Powszechne problemy

Postautor: El Bastardo » 02 lut 2016, 18:51

@ Thom, nie ma sprawy. Czymś takim nie mogłam się nie podzielić :) Zresztą, podziękowania należą się przede wszystkim twórcy zamienników :) Przed chwilą sprawdziłam to u siebie na (prawie) czystej grze i wydaje się działać bez zarzutu.
Myślę, że Graphic Rules Maker jest przydatny, zwłaszcza jeśli ma się Radeona Moim zdaniem mimo wszystko lepiej nie mieć cieni Simów, niż mieć te czarne prostokąty, ale cieszę się, że zostało to naprawione.

Awatar użytkownika
Smustle
Wybitny Stylista
Wybitny Stylista
Fotograf
Fotograf
Posty: 362
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:07

Re: Powszechne problemy

Postautor: Smustle » 28 lip 2017, 19:47

Mój laptop ma dwie karty: intel hd graphics 620 i nvidia geforce gtx 950m oraz system windows 10.
Bez problemu poradziłam sobie z ustawieniem graphic rules i posiadam moda na cienie, ale mam inny problem.
Podczas gry lubię przełączać między simsami a przeglądarką. Niestety robiąc tryb okienkowy nie mogę uruchomić gry na dedykowanej karcie, pojawia się komunikat: "Błąd Direct3D: E:INVALIDARG! Aplikacja zostanie zamknięta." Na integrze działa, ale oczywiście nie tak dobrze jak na nvidii (lekkie ścinki).
W trybie pełnoekranowym działają obie karty, mogę też zminimalizować grę ctrl+alt+delete (alt+tab nie działa) i wchodząc w menedżer zadań, jednak wtedy strzałka nie jest normalna windowsowa tylko ta simsów i nie mogę nic kliknąć ani nawet odminimalizować gry, muszę wtedy zrobić restart.
Czy jest jakiś sposób aby:
a) dało się grać w trybie okna używając karty nvidia
lub
b) dało się grać w trybie pełnoekranowym ale z możliwością minimalizacji gry i normalnego używania przeglądarki?
Obrazek

Awatar użytkownika
Lepki
Posty: 580
Rejestracja: 10 lis 2014, 8:33

Powszechne problemy

Postautor: Lepki » 17 sie 2017, 22:47

Polecam pobrać moda autora SimNopke Na dole masz do pobrania simNopke-simShadowFix a wersję jaką wybierzesz z obrazka pobierz tzn. jak na obrazku jest 0.2 to pobierz simNopke-simShadowFix0.2 itd.
Rozpakowany z archiwum plik umieszcza się w tym samym folderze, co dodatki z internetu czyli w folderze Downloads.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2911
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Powszechne problemy

Postautor: Shattered » 13 lip 2018, 11:04

Spotkał się ktoś z czymś takim?

Obrazek


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości