SimCity 4 - Pogaduszki + Pomoc

Dział poświęcony tej części symulatora twórcy Simów.
Online
Awatar użytkownika
Kapitan Indra
Główni Administratorzy
Główni Administratorzy
Scenarzysta
Scenarzysta
Konserwator
Konserwator
Posty: 2744
Rejestracja: 30 paź 2013, 19:17

SimCity 4 - Pogaduszki + Pomoc

Postautor: Kapitan Indra » 19 lis 2013, 21:56

Zapraszam do ogólnej dyskusji o grze SimCity 4

Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2684
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Re: SimCity 4 - porady, problemy, opinie

Postautor: Shattered » 02 sty 2014, 18:46

Mam problem.
Simcity 4 jest po prostu niegrywalne, gra się przewija kilka sekund. Czym to może być spowodowane?
Intel Core 2 Duo E8400 3 GHz, 3,25 GB RAM Radedon HD 5670, XP
Obrazek

Awatar użytkownika
aesthetea
Renciści
Renciści
Posty: 825
Rejestracja: 15 gru 2013, 11:18

Re: SimCity 4 - porady, problemy, opinie

Postautor: aesthetea » 08 lut 2014, 21:05

chcę zainstalować grę na windows 7, potrzebuję jakiejś idk... aktualizacji, łatki?
Obrazek

Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2684
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Re: SimCity 4 - porady, problemy, opinie

Postautor: Shattered » 01 mar 2014, 19:26

A nie da się normalnie zainstalować?
Wydaje mi się, że powinna normalnie chodzić
Obrazek

Awatar użytkownika
Szafirek
Posty: 180
Rejestracja: 15 gru 2013, 19:35

Re: SimCity 4 - Pogaduszki + Pomoc

Postautor: Szafirek » 25 cze 2014, 17:31

Wie ktoś może czym mogą być spowodowane "cienie" na liniach edytowanych miast? Wydaje mi się, że coś takiego nie powinno występować. Zmiana ustawień w grze nic nie daje.
Sprzęt: Intel Core 2 quad q9400, 8 GB RAM, Nvidia GeForce 9600GT, Windows 7 64-bit
Gra jest w wersji ze steama.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
schwimmen
Posty: 124
Rejestracja: 28 gru 2013, 12:57

Re: SimCity 4 - Pogaduszki + Pomoc

Postautor: schwimmen » 16 sie 2014, 22:52

Wie ktoś może jak przywrócić początkowy wygląd Timbuktu. troche w nim namieszałem, a chciałbym wrócić do pierwotnej wersji.

Awatar użytkownika
rgx97
Renciści
Renciści
Posty: 245
Rejestracja: 28 gru 2013, 19:48

Re: SimCity 4 - Pogaduszki + Pomoc

Postautor: rgx97 » 17 sie 2014, 18:14

Schwimmen, nie budowałem tam nowych miast, więc mógłbym wysłać Ci ten region z folderu gry. Przez maila lub wiadomość na forum.

Awatar użytkownika
schwimmen
Posty: 124
Rejestracja: 28 gru 2013, 12:57

Re: SimCity 4 - Pogaduszki + Pomoc

Postautor: schwimmen » 17 sie 2014, 18:55

wielkie dzięki za pomoc, ale postanowiłem przeinstalować grę :)
I już na wszelki wypadek folder z miastami sobie zachowałem :)

Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2684
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Re: SimCity 4 - Pogaduszki + Pomoc

Postautor: Shattered » 03 lut 2015, 22:31

Jak zwiększyć popyt na przemysł?
Obrazek

Awatar użytkownika
Stara-Raszpla
Posty: 867
Rejestracja: 15 gru 2013, 0:00

Re: SimCity 4 - Pogaduszki + Pomoc

Postautor: Stara-Raszpla » 04 wrz 2016, 20:32

wiecie moze czy musze trzymac male domki czy moge wszystko podnosic na wysoki lvl ?? w zasadzie to mialam w miescie problem ze caly czas brakowalo stref mieszkalnych.. a zajmowaly wiekszosc miasta
Na forum od: 18.04.2007
--------------------------
Mój komputer:
Procesor: Intel Core i5-3570 3,4 GHz
Grafika: ASUS GF GTX660 2048MB 192bit
RAM : 24GB
oraz
Apple MacBook Pro 15" Retina. i7 2.5GHz/16GB/512GB/AMD Radeon R9 M370X w/2GB

Awatar użytkownika
smisiv
Renciści
Renciści
Posty: 790
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:54

Re: SimCity 4 - Pogaduszki + Pomoc

Postautor: smisiv » 04 wrz 2016, 22:22

schwimmen pisze:Wie ktoś może jak przywrócić początkowy wygląd Timbuktu. troche w nim namieszałem, a chciałbym wrócić do pierwotnej wersji.
Wiem, że odpowiedź padła, ale wygoglałem: "Delete or move My Documents\SimCity 4, and run SimCity 4. It should recreate the folder and files, along with the regions." Czyli można usunąć cały folder gry z Dokumentów, a po uruchomieniu SC4 stworzy go na nowo w wersji pierwotnej. Na logikę więc wystarczy wcześniej zabezpieczyć swoje postępy, pozwolić potem grze stworzyć wszystko od nowa i wkleić z powrotem zabezpieczone save, pomijając Timbuktu.
Shattered pisze:Jak zwiększyć popyt na przemysł?
Popyt na przemysł brudny i wytwórczy spada wraz z wiekiem miasta. Gra jest tak skonstruowana, by z upływem lat fabryki zastępować handlem i biurami. Po długim czasie można sztucznie zwiększyć popyt na kopcący przemysł ogłupiając miastowych. Usunąć im uczelnie i szkoły wyższe. Gdy poziom IQ szybko spadnie, nie zdążą przekazać wiedzy dzieciom i będą one zbyt głupie, aby pracować w biurach, więc zażyczą sobie stref przemysłowych.

Jeśli chodzi o przemysł zaawansowany - wszystko na odwrót. Proces można przyśpieszyć budując uczelnie, uniwersytet, laboratorium. Technologia uwielbia wykształciuchów, tereny zielone i ponad wszystko... czyste powietrze.

Nie można zapomnieć, że gdy bezrobocie jest niskie, żaden duży zakład nie powstanie. Ani brudny, ani wytwórczy, ani zaawansowany.

Ponadto możesz wykorzystać sztuczkę z łączeniem miast i stworzyć sieć szybkich dróg między kilkoma ośrodkami. Umieścić w nich głównie strefy mieszkalne, pozwolić się wybudować, zapisać w ten sposób i przejść do miasta, gdzie ma powstać przemysł. Popyt na zakłady i handel napędzą imigranci z sąsiednich miast.W dodatku ich wykształcenie nie gra już roli, są gotowi pracować wszędzie.
Stara-Raszpla pisze:wiecie moze czy musze trzymac male domki czy moge wszystko podnosic na wysoki lvl ?? w zasadzie to mialam w miescie problem ze caly czas brakowalo stref mieszkalnych.. a zajmowaly wiekszosc miasta
Czy aby na pewno chodzi o Sim City 4? Budynki nie podnoszą się tu lvlami.
Jakby co to wszystkie małe domki mogą poznikać i mieszkańcom nie robi to różnicy.

Awatar użytkownika
Stara-Raszpla
Posty: 867
Rejestracja: 15 gru 2013, 0:00

Re: SimCity 4 - Pogaduszki + Pomoc

Postautor: Stara-Raszpla » 05 wrz 2016, 20:51

mowiac level mialm na mysli density.
I z tego co wyczytalam to trzeba utrzymywac wszysktie 3 typy density.

@Edit.. faktycznie pomylilam czesci... sorry
Na forum od: 18.04.2007
--------------------------
Mój komputer:
Procesor: Intel Core i5-3570 3,4 GHz
Grafika: ASUS GF GTX660 2048MB 192bit
RAM : 24GB
oraz
Apple MacBook Pro 15" Retina. i7 2.5GHz/16GB/512GB/AMD Radeon R9 M370X w/2GB


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość