Szybka pomoc na drobne problemy

Uzyskaj pomoc bez zakładania oddzielnego tematu

Masz problem z jakąś grą z serii The Sims 3? Tutaj możesz poszukać pomocy.
Awatar użytkownika
Hebe
Posty: 105
Rejestracja: 22 sty 2015, 21:40

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Hebe » 15 paź 2016, 17:06

Problem nie jest nietypowy, uwierz mi ;)
Te pliki nie powodują wyłączania gry. Tworzą się podczas wywalania gry do pulpitu i w nich znajdziesz powody, dla których gra przestała działać. Możesz je bezpiecznie wywalić.
A skoro stare zapisy powodują błędy, to raczej ich nie zachowasz. Przejrzyj jeszcze podane w linku poniżej poradniki - może coś pomoże.
viewforum.php?f=232
Obrazek

Awatar użytkownika
Paulinx
Posty: 94
Rejestracja: 18 gru 2013, 10:49

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Paulinx » 15 paź 2016, 17:17

Teraz zauważyłam, że mam problem z stworzeniem nowej rodziny. W trybie CAS jest ok (poza tym że do ubrania wyjściowego same dodają się rękawiczki) ale jak tylko wprowadzam rodzinę do nowego domu to wywala mnie od razu do pulpitu.
Jeśli gram rodzinami maxisowymi to problem nie występuje.

Ktoś pomoże?
"Kocham zwierzęta bo tylko one nie są zakłamane."

Awatar użytkownika
Rai
Renciści
Renciści
Posty: 694
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:25

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Rai » 16 paź 2016, 11:23

Paulinx pisze:Niby mogę stworzyć nową rodzinę, ale zależy mi na starych save. :(
Jeśli całą rodzinę masz na jednej parceli, możesz zawsze zrobić jej kopię w bibliotece. Zapisze się ona wtedy w Dokumenty/Electronic Arts/The Sims 3/Library. Przekopiuj ją z tego folderu na pulpit. Następnie utwórz cały nowy save w Dokumentach. Najszybciej możesz to zrobić usuwając folder The Sims 3 z folderu Dokumenty/Electronic Arts. Następnie stwórz w tej lokalizacji czysty, nowy folder The Sims 3, a w nim folder Library. Wklej tam z pulpitu swoją rodzinkę. Po odpaleniu gry i utworzeniu nowego miasta, będzie ona w Twojej bibliotece. W ten sposób stracisz połączenia i znajomości z sąsiadami, ale zachowasz swoją całą rodzinkę. Możesz np. udać, że po prostu przeprowadzili się do nowego miasta, np. z Appaloosa Plains do Bridgeport. ;)
Jeśli masz rodzinkę rozwaloną na kilka domów w danym mieście, sprowadź ich na jedną parcele i zrób jak powyżej.
Jeśli chcesz zachować jakieś budynki przez siebie wybudowane, np. parki, pralnie, etc. Też zapisz je do biblioteki i zrób jak opisałam powyżej.

Pliki zapisane w Library mają dziwne nazwy - posortuj je wg daty utworzenia. To, co zapisujesz, będzie jako plik z tego dnia i czasu. Możesz nawet zmienić mu nazwę. :)
Paulinx pisze:Teraz zauważyłam, że mam problem z stworzeniem nowej rodziny. W trybie CAS jest ok (poza tym że do ubrania wyjściowego same dodają się rękawiczki) ale jak tylko wprowadzam rodzinę do nowego domu to wywala mnie od razu do pulpitu.
Jeśli gram rodzinami maxisowymi to problem nie występuje.

Ktoś pomoże?
Miałam tak raz. Nie wiem, czym to było spowodowane, ale było to tylko z jedną rodziną. Stworzyłam kilka rodzin w CAS i kiedy jedną z nich chciałam wprowadzić na parcelę, wywalało mnie do Pulpitu. Po odpaleniu gry, kiedy chciałam znowu ich wprowadzić - ten sam błąd. Po wykasowaniu tej rodziny i stworzeniu kolejnej, problem nie powrócił.
Spróbuj stworzyć nową rodzinę, może był to jednorazowy błąd?


Jeszcze taka dygresja, możesz spróbować naprawić grę przez Origin. Być może rozwiąże to problem z wprowadzaniem rodzin na parcele, jeśli będzie on ciągle występował.

Awatar użytkownika
Rai
Renciści
Renciści
Posty: 694
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:25

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Rai » 16 paź 2016, 16:37

simsomaniaczka pisze:Witam, chciałam dokupić the sims 3 cztery pory roku i mam pytanie odnośnie również błędów. Czy tamte "graficzne" są groźne i czy nie będzie jeszcze gorzej po dokupieniu dodatku? A odnośnie samej gry to czy można np. usunąć dzień grozy?
Błędy graficzne nie będą gorsze. One nie są groźne. Konie włażące w siebie czy ludzie w ściany to zupełnie normalne i występuje u każdego. Nie da się tego pozbyć. One nie staną się gorsze, po prostu będą dalej występować. Mogą dojść ewentualnie jakieś pogodowe, jak koń włażący w bałwana, ale one też są u każdego. To nawet nie tyle błąd graficzny co mechanika gry i tyle. :)

Awatar użytkownika
Rai
Renciści
Renciści
Posty: 694
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:25

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Rai » 17 paź 2016, 12:08

simsomaniaczka pisze:Ten pasek niebieski to też rozumiem mechanika, nie graficzny czy coś gorszego? Takie błędy mi nie przeszkadzają, tylko żeby się nie skończyło na zniszczonych graficznie domach i powykrzywianych simach i zwierzakach. I żeby nie rozwaliły gry/laptopa. A odnośnie dodatku to da się np. usunąć dzień grozy.
Niestety dalej nie wiem, co to ten niebieski pasek. Nie wiem, czy to źle wczytany koń czy dywan... W każdym razie to nie jest raczej mechanika gry, a już błąd graficzny. W żaden sposób nie zepsuje Ci gry bądź laptopa. Ogólnie żadne błędy nie są w stanie zepsuć Ci laptopa.

Nie sądzę, aby instalacja nowego dodatku wpłynęła na wygląd graficzny gry. Nieważne, ile dodatków zainstalujesz, jeśli do tej pory nie masz graficznie zepsutych domów czy Simów/zwierzaków, już to nie nastąpi. Jeśli miałoby to u Ciebie wystąpić, byłoby od samego początku, od instalacji podstawy.

Błędy graficzne w TS3 w uproszczeniu można podzielić na:
1) Zależne od Twojego komputera, który może mieć za słabe parametry, wówczas np.:
- zwierzaki mogą nie mieć puszystej sierści, będą miały tylko "przylizaną",
- dziwne czarne plamy gdzieś w mieście;
- źle wczytane tekstury bądź dziwnie powyciągane obiekty/teren;
Przykłady błędów zależnych od Twojego komputera:
- KLIKNIJ TU, ŻEBY ZOBACZYĆ ZDJĘCIE;
- KLIKNIJ TU, ŻEBY ZOBACZYĆ ZDJĘCIE;
- KLIKNIJ TU, ŻEBY ZOBACZYĆ ZDJĘCIE;
2) Zależne od silnika gry, to znaczy tego, że została źle napisana i nie jest zoptymalizowana bądź pewnych rzeczy nie przewidziano, wówczas np.:
- mogą się wolno doczytywać tekstury, przez co obiekt przez chwilę jest np. szarawy i dziwnie wygląda;
- Simowie/zwierzęta przenikają przez siebie lub obiekty;
Przykłady błędów niezależnych od Twojego komputera:
- KLIKNIJ TU, ŻEBY ZOBACZYĆ ZDJĘCIE;
3) Zależne od dodatków nieoficjalnych (np. .package) lub nieoficjalnych modyfikacji, wówczas np.
- zdeformowane Simy/zwierzęta;
- zdeformowane obiekty;
- Simowie ze zbyt długimi kończynami, wielkimi głowami.
Przykłady błędów występujących po instalacji nieoficjalnego, wadliwego obiektu lub moda:
- KLIKNIJ TU, ŻEBY ZOBACZYĆ ZDJĘCIE;

Mam nadzieję, że to troszkę rozjaśniło Ci obraz. Jeśli błędy z punktu 1. nie wystąpiły do tej pory, to raczej już nie wystąpią, bo Twój komputer, a w szczególności karta graficzna spełniają wymagania sprzętowe.

Jedyne co może się stać po instalacji zbyt wielu dodatków lub po zbyt długim graniu w jednym mieście, jeśli masz troszkę słabszy sprzęt, to gra może się wieszać bądź wolniej działać.

Awatar użytkownika
Rai
Renciści
Renciści
Posty: 694
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:25

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Rai » 18 paź 2016, 11:06

Pasek może zostać, jeśli Ci nie przeszkadza, nic na pewno nie napaskudzi.

Nie zorientowałam się z Twoich wcześniejszych wiadomości, że gra Ci się tnie. Masz na myśli, że się przycina, wolno działa, niczym przy co sekundowym pauzowaniu? Wówczas instalowanie kolejnych rozszerzeń do gry może, choć nie musi, pogłębić ten problem.

Jeśli zaś chodzi o jednorożca z netu, prawdopodobnie był w pliki .sims3pack (czyli instalowany przez Launcher gry). Tego typu dodatki często posiadają zawieruszone, popsute dodatki nieoficjalne. Np. do konia może być załączona nieoficjalna bluzka Sima, której wcale przecież na koniu nie widać, ale znajduje się ona w pliku i jest uszkodzona i przez to np. wszyscy Simowie mają rękawiczki albo powyginana ręce bądź gra zaczyna działac koszmarnie, tnąć się, wyrzucać do Pulpitu. Takie krzaczki naprawdę się zdarzają. :) Dlatego odradzam szczerze instalowanie dodatków typu .sims3pack z niezaufanych źródeł. Giełda Wymiany The Sims 3 jest najbardziej niezaufanym źródłem i odradzam ściąganiem czegokolwiek z niej!

Jeżeli chodzi o wieszanie się samego laptopa, na pewno nie ma to nic wspólnego z grą, skoro dzieje Ci się to ot tak po prostu i pomaga tylko wyciąganie baterii. Czy laptop nie reaguje wówczas nawet na przywołanie okna pozwalającego na administrację systemem? Mam na myśli wciśnięcie naraz kombinacji klawiszy CTRL ALT DELETE, aby dostać się np. do Menedżera urządzeń.
Takie wieszanie się może być spowodowane np. przegrzewaniem się laptopa (jeśli trzymasz go np. na kolanach lub jest zbyt zakurzony albo jest gorąco, a on nie ma wystarczającego chłodzenia), wirusami, błędami systemu (nie piszesz czy masz Windowsa czy OS'a). Niestety na odległość nie dam rady pomóc. Może mogłabyś o tym problemie opowiedzieć komuś z otoczenia, komuś, kto zna się na komputerach? Chłopakowi, tacie, znajomemu, kolegom w klasie, nauczycielowi informatyki? Taki ktoś mógłby zobaczyć Twój laptop i coś Ci doradzić. :)

Co do wyłączenia Dnia Grozy, niestety nie mam pojęcia. Ogólnie możesz zarządzać porami roku w Opcjach zakładka przedostatnia - Opcje pór roku i środowiska. Ale nie ma tam niestety opcji wyłączenia świąt.

Awatar użytkownika
Rai
Renciści
Renciści
Posty: 694
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:25

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Rai » 18 paź 2016, 16:11

simsomaniaczka pisze:Zacina się - np sekunda czy dwie nic sie nie rusza. Rozumiem że po instalacji dodatku będzie gorzej? A dałoby się coś zrobić żeby tego nie było/nie było więcej/gorzej?
Nie musi być gorzej, ale niestety może się wydarzyć, że będzie. Czy możesz podać parametry swojego laptopa? Mam na myśli procesor, ilość pamięci RAM, kartę graficzną.

Co do zacinania się laptopa, może to problemy z rejestrem Windowsa, coś z eksplorerem, trudno mi powiedzieć. Najprościej byłoby po prostu zrobić format systemu ;), ale to pewnie musiałby Ci ktoś jednak pomóc.

Awatar użytkownika
Rai
Renciści
Renciści
Posty: 694
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:25

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Rai » 18 paź 2016, 18:15

Z kartą graficzną nie jest ok, bo jest zintegrowana. Taka karty po prostu nie są tworzone pod gry i się nie nadają. Procek ma 2,5 GHz? Też trochę mało, jak na i5. Dodatkowo, jeśli grając w gry używa się karty graficznej zintegrowanej, trzeba mieć więcej RAM i lepszy procek niż przy niezintegrowanej, bo taka karta nie korzysta ze swoich RAM, tylko z RAM systemowych i procka. I ogólnie do gry się nie nadaje, jedyny plus zintegrowanej karty graficznej jest taki, że bateria w laptopie się wolniej rozładowywuje.

Dziwne, że informatyk, wiedząc, że chcesz laptopa do grania, wcisnął Ci zintegrowaną kartę. Dlatego, jeśli potrzebuje się pomocy w wyborze sprzętu gamingowego, lepiej zapytać kolegi, który się zna, bo nie będzie wciskał czegoś, co się nie nadaje i nie oszuka. Można też popytać na forach komputerowych, tam ludzie bardzo pomagają i chętnie doradzają w wyborze sprzętu komputerowego.

Ponadto jeśli w TS3 chcemy pograć z większą ilością dodatków, a nie na samej podstawie, to nasz sprzęt musi baaaaaaaardzo przekraczać minimalne wymagania sprzętowe, bo jak już wspominałam wcześniej, ta gra ma badziewny silnik i jest po prostu źle zoptymalizowana.

Trzymam kciuki, że ten problem z zawieszaniem się całego laptopa już nie wystąpi. :)

Awatar użytkownika
Rai
Renciści
Renciści
Posty: 694
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:25

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Rai » 20 paź 2016, 15:47

Tak naprawdę z tym przycinaniem sięnic nie możesz zrobić. Możesz ewentualnie skopiować folder The Sims 3 z Dokumenty/Electronic Arts np. na Pulpit, a ten w Dokumentach skasować. Następnie uruchom grę, utworzy ona całkiem nowy, czysty folder. Nie będzie w nim Twojego miasta, Twojej rodziny. (Są one bezpieczne na Pulpicie.) Sprawdź na nim, grając jakąś losową rodzinką przez kilka-kilkanaście minut, czy gra też będzie się zacinać.
Jeśli tak, to jest to wina zbyt słabego sprzętu.
Jeśli nie, to musiałaś pobrać coś, np. tego jednorożca z Giełdy Wymiany, który był "zbugowany" i zepsuł Ci grę.
Zrób taki test i napisz, jaki jest efekt. Jeśli nawet na czystym folderze się tnie, nie będę mogła pomóc. Ale jeśli na tym czystym będzie działać płynnie - spróbuję Ci pomóc z naprawą Twojej rodzinki.

Jeśli chodzi o przycinanie chwilowe przy przesuwaniu obrazu, jest to wina samej gry (zły silnik, źle zoptymalizowana) plus Twojego laptopa. Raczej ciężko będzie z tym coś zrobić.

Jeżeli chodzi o tekstury na budzie i leżakach jest to zupełnie normalne. Gra na raz ładuje "bilion" tekstur na obiektach i na większości komputerów potrzeba chwili, aby się wczytały. Na słabszych zajmuje to troszkę dłużej. Jest to zupełnie normalne zjawisko i jest spowodowane silnikiem gry.

Jak weszłaś do edytora ubrań? Jeśli weszłaś w niego poprzez Nraas Master Controller, to zupełnie normalne, że jest tam taka zakładka. Zawsze jest. Tak samo nie dziwi brak bluzki, tam będą błędy, bo dzieci nie mają karier i tyle. ;) Ale jeśli masz taką zakładkę normalnie w szafie, to jest to jakiś problem. Prawdopodobnie właśnie spowodowany jakimś wadliwym obiektem np. z Giełdy Wymiany. Podpowiem Ci, jak się tego pozbyć, tylko napisz najpierw, jak weszłaś w edytor ubrań.

Awatar użytkownika
Rai
Renciści
Renciści
Posty: 694
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:25

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Rai » 20 paź 2016, 17:19

W takim razie proponuję Ci uruchomić na swoim folderze i swoje rodziny zapisać do biblioteki, a potem skopiować je do do Library na czystym folderze.
TUTAJ opisałam, jak to zrobić. Jak coś by było niejasne, to daj znać. Mam nadzieję, że na takim czystym folderze będzie lepiej działać. :)

Awatar użytkownika
sunray96
Posty: 87
Rejestracja: 01 gru 2016, 22:25

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: sunray96 » 17 gru 2016, 11:12

Macie może jakieś sposoby na wieczne zapisywanie? Czasami gdy chcę zapisać grę to zapisuje się ona w nieskończoność i chcąc nie chcąc muszę restartować komputer, a postępy w grze przepadają :/ Podobny błąd zdarza mi się też, gdy wchodzę w edycję miasta (wtedy mi się wczytuje w nieskończoność)

Awatar użytkownika
Niebezpieczny
Posty: 512
Rejestracja: 05 gru 2014, 23:03

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Niebezpieczny » 17 gru 2016, 11:30

Masz CC? Z miastem to pewnie jakiś błąd CC tak jak z zapisywaniem. Poszukaj jakiś kolizji np. za pomocą programu dashboard na MTS. Radzę też żebyś zapisywała grę nie przez Zapisz tylko Zapisz Jako
Obrazek

Awatar użytkownika
sunray96
Posty: 87
Rejestracja: 01 gru 2016, 22:25

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: sunray96 » 17 gru 2016, 12:33

Mam CC, ale same fryzury i nraas. Jak się używa tego programu dashboard?

Awatar użytkownika
Niebezpieczny
Posty: 512
Rejestracja: 05 gru 2014, 23:03

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Niebezpieczny » 17 gru 2016, 21:10

Pobierasz, rozpakowujesz paczkę i odpalasz. Aplikacja działa bez instalacji i jest po angielsku. Kolizje między CC są zaznaczone kolorami, wystarczy je zaznaczyć i wyłączyć/usunąć
Obrazek

Awatar użytkownika
sunray96
Posty: 87
Rejestracja: 01 gru 2016, 22:25

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: sunray96 » 17 gru 2016, 22:14

Ok, dziękuje, usunęłam te, które były zaznaczone na pomarańczowo (na czerwono nie miałam żadnych). Mam nadzieje, że coś to pomoże.

Nie, nie nadziała... teraz znów zapisywało mi się w nieskończoność. Używałam opcji zapisz jako.

Awatar użytkownika
Sachiko
Posty: 115
Rejestracja: 08 lut 2014, 13:29

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Sachiko » 18 sty 2017, 21:28

125. Hej! c: Mam mały problem z okazjami, mianowicie kiedy do moich simów dzwoni telefon, oni automatycznie je odrzucają, nie wyświetla mi się nawet okienko z opisem okazji. Co mogę z tym zrobić? Mam tylko Master Controllera, zero CC, zero zawartości ze Store. A, i opcja tłumienia okazji na pewno nie jest zaznaczona, sprawdzałam.
blackpink in your area

Obrazek

Awatar użytkownika
Majka Ćwir
Posty: 21
Rejestracja: 12 lip 2016, 14:10

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Majka Ćwir » 31 sty 2017, 18:23

mam pytanie, wiem, że to wkurza większość graczy...czy jest możliwe, aby zrobić tak, aby simowie w okolicy się nie starzali? Denerwuje mnie, gdy moja simka staje się dorosła a jej facet jest już...emerytem...

Awatar użytkownika
Hebe
Posty: 105
Rejestracja: 22 sty 2015, 21:40

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Hebe » 02 lut 2017, 18:47

126. W ustawieniach gry odznacz "włącz postęp historii" w zakładce "opcje gry".
Obrazek

Awatar użytkownika
Lenna
Wybitny Architekt
Wybitny Architekt
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 1702
Rejestracja: 15 gru 2013, 10:59

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Lenna » 02 lut 2017, 19:09

126. Wyłączenie postępu historii nic nie da. Simowie wtedy jedynie nie będą się żenić itp. Trzeba wyłączyć starzenie się, ale wtedy aktywna rodzina też się nie będzie starzeć :/
Obrazek

Awatar użytkownika
Sachiko
Posty: 115
Rejestracja: 08 lut 2014, 13:29

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Sachiko » 05 lut 2017, 17:44

127. Czy ktoś ma pomysł jak poradzić sobie z takimi pikselami? W trybie budowania i kupowania teren wygląda normalnie, a w trybie życia o tak. ;-;
Obrazek
blackpink in your area

Obrazek


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość