Brak dźwięku

Do tego działu trafiają rozwiązane problemy. Przed założeniem tematu sprawdź czy odpowiedź już nie padła.
Awatar użytkownika
salberg
Wybitny Reżyser
Wybitny Reżyser
Posty: 806
Rejestracja: 15 gru 2013, 12:44

Brak dźwięku

Postautor: salberg » 22 mar 2014, 2:28

W grze nie ma dźwięku.

Jestem tuż po zainstalowaniu The Sims 2 na nowym komputerze, problem występował już na starym. Skopiowałem cały folder z dokumentów i wszystko jest tak jak wcześniej - mam wszystkie zapisy, ale także tak jak wcześniej nie ma w grze żadnego dźwięku poza tymi w intrze. Obwiniam właśnie folder z dokumentów, a konkretniej "music", skąd w tajemniczy sposób poznikały wszystkie występujące w grze utwory ze ścieżki dźwiękowej.

Ktoś ma jakiś pomysł, skąd pobrać te dźwięki? Albo czy da się przywrócić dźwięk w jakiś prostszy sposób? I co się w ogóle stało? Dzięki za wszelkie rady.

Awatar użytkownika
smisiv
Renciści
Renciści
Posty: 779
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:54

Re: Brak dźwięku

Postautor: smisiv » 22 mar 2014, 17:32

We wszystkich innych grach dźwięku nie usuwa? Możemy być pewnie, że na 100% to wina simsów, a nie sprzętu, albo oprogramowania?

Awatar użytkownika
Bang Bang
Archiwista
Archiwista
Posty: 216
Rejestracja: 15 gru 2013, 1:14

Re: Brak dźwięku

Postautor: Bang Bang » 22 mar 2014, 17:34

przenieś cały folder ea z Twoimi zapisami gdzieś, i daj grze utworzyć nowy folder ea, gdzie powinno być, czego szukasz
lub usuń ten plik music, może się sam odtworzy ;)
Obrazek

Rodzina Kot

Sygnatury nie zmienię :>

Awatar użytkownika
smisiv
Renciści
Renciści
Posty: 779
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:54

Re: Brak dźwięku

Postautor: smisiv » 22 mar 2014, 17:39

To nie jest plik, tylko folder "Music" z pliczkami w podfolderach. W każdym razie każdy z nich nazywa się "setting" i ma aż całe 1kb, więc utworów to tam być nie powinno. XD

Awatar użytkownika
salberg
Wybitny Reżyser
Wybitny Reżyser
Posty: 806
Rejestracja: 15 gru 2013, 12:44

Re: Brak dźwięku

Postautor: salberg » 22 mar 2014, 18:26

Smisiu, napisałem, to nowy komputer. Na pewno winny nie jest sprzęt. A w pozostałych grach - nawet w pozostałych grach z serii The Sims, jedynce i trójce - dźwięk jest.

Jeszcze jedno - problem nie dotyczy tylko muzyki, ale też dźwięków "wewnątrz gry" - kwestii simów itd. Jest zupełna cisza. I sprawdzałem - gra nie jest wyciszona w opcjach.

(Pamiętam, że brałem stamtąd różne utwory z soundtracku, i że oprócz pliku settings były jeszcze pliki mp3 i to ich teraz nie mogę znaleźć. No chyba, że brałem je z folderu w program files - ale tam w ogóle nie ma folderu o nazwie "music".)

Awatar użytkownika
Blady Krfawy Kamyczek
Project 4D - zwycięzca
Project 4D - zwycięzca
Posty: 173
Rejestracja: 15 gru 2013, 18:33

Postautor: Blady Krfawy Kamyczek » 28 mar 2014, 0:31

Salberg, a może wtyczki/kodeki uległy uszkodzeniu? Czasem nawet przez durny restart systemu miliony plików potrafią się uszkodzić i trzeba reinstalować czy też zamienić lub naprawić pliki. :C Lub jak nie kodeki, skoro jest dźwięk gdzie indziej, to może pliki systemu gry są uszkodzone?

Zaś jak idzie o odzyskanie tego folderu, to proszę: http://puu.sh/7M4rI.rar to jest mój folder. Nieruszany, wszystko tak jak było od początku, żadnego modzenia w tym folderze nie było. Jeżeli odpowiada ci taki stan folderu "Music" z "My Documents" to myślę, że wystarczy ci usunąć folder "Music" i wypakować mojego Win-RAR'a na miejsce starego.

Jeżeli to coś w ogóle da, to powiedz czy tak czy ni.

A... i bawiłeś się w wypakowanie muzyki simowej poprzez SimPE? Bo takie bawienie się plikami nieraz już zabiło komuś grę... XDDD
GDYBY KRFAWY MIAŁ CZARNE WŁOSY, TO BY NIE BYŁ BLONDYNEM. :swelol:

Awatar użytkownika
salberg
Wybitny Reżyser
Wybitny Reżyser
Posty: 806
Rejestracja: 15 gru 2013, 12:44

Re: Brak dźwięku

Postautor: salberg » 28 mar 2014, 0:49

Blady, po pierwsze, sprawdziłem muzykę - tak jak mówi Smisiu, wygląda na to, że jest nienaruszona, a pliki mp3 z muzyką znalazłem zupełnie gdzie indziej. Więc dzięki za chęci, ale niestety na nic mi się pełen folder nie przyda... Po drugie, nie majstrowałem z SimPe. Kiedyś próbowałem się z nim bawić, ale nie ogarniałem opcji i po krótkim czasie zrezygnowałem. (Nigdy nie byłem specjalistą od spraw technicznych.) Po trzecie, nie pamiętam już co konkretnie spowodowało brak dźwięku. Na starym komputerze uznałem, że to jakiś problem ze sprzętem/programem i reinstalacja za jakiś czas pomoże. I nie pomogła, dlatego utworzyłem temat.

Vid, znalazłem mnóstwo w Google rozwiązań, tylko nie wiem jeszcze, które z nich dotyczą właśnie mojego problemu... Gdy będę miał chwilę czasu, usiądę i posprawdzam. Jak już powiedziałem, nigdy nie byłem specjalistą od spraw technicznych.

Temat został porzucony przez autora. Prosimy szukać odpowiedzi w Google, najwyraźniej jedna z nich zadziałała. // Smiś


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości