Jak zachować kolekcje?

Do tego działu trafiają rozwiązane problemy. Przed założeniem tematu sprawdź czy odpowiedź już nie padła.
Mold
Posty: 36
Rejestracja: 15 gru 2013, 17:16

Re: Jak zachować kolekcje?

Postautor: Mold » 25 gru 2013, 22:27

Sprawdź czy są tam "pewnie". Wyłącz grę, nie rób porządków, włącz ponownie i zobacz, czy kolekcja jest, bez usuwania cache.

Mold
Posty: 36
Rejestracja: 15 gru 2013, 17:16

Re: Jak zachować kolekcje?

Postautor: Mold » 27 gru 2013, 10:49

W zasadzie to nie rozumiem, dlaczego za każdym razem usuwasz te pliki. Ten zabieg wykonuje się, gdy gra nie działa, nie uruchamia się, wyłącza się.
Każdy z tych plików jest swojego rodzaju "bazą danych". Składają się na nią "rekordy" zawierające informacje o rodzaju rekordu oraz o tym, do jakiej grupy ten rekord należy (tym rekordem może być też najprawdopodobniej przedmiot, a definiowana grupa to kolekcja, co zostało dopisane do bazy danych w trakcie, gdy tą kolekcję utworzyłaś); później, podczas uruchamiania gry, każdy plik jest sprawdzany pod kątem, do jakiej określonej grupy należy (w tym wypadku znaczenie może mieć - jaki przedmiot do jakiej kolekcji). Aby jednak nie sprawdzać tego za każdym razem, gdyż wydłuża to czas ładowania gry, informacja ta zapisywana jest w pliku groups.cache, co pozwala na szybsze przypisanie rekordów do danej grupy. Usuwając go, podczas uruchomienia gra generuje go na nowo, jednak prawdopodobnie "na czysto" - w skrócie, wydaje mi się, że ponieważ twoja własna kolekcja jest czymś "custom", nie zostanie ona ponownie zapisana do bufora podczas uruchamiania gry. Trochę to zawiłe, ale po prostu usuwasz informację o przypisaniu przedmiotu do kolekcji.
I tutaj jest najprawdopodobniej pies pogrzebany - spróbuj nie usuwać tego pliku groups.cache i zobacz, czy to pomogło.

Awatar użytkownika
smisiv
Renciści
Renciści
Posty: 779
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:54

Re: Jak zachować kolekcje?

Postautor: smisiv » 16 sty 2014, 16:52

Aby nie znikały wszelkie Twoje zmiany w katalogach - czyli np. usuwanie dodatków w trybie kupowania, czy kolekcje, trzeba co jakiś czas zapisywać kopię dwóch plików cache z 'Moich Dokumentów'. One zawierają te informacje. Gdy coś zniknie, będzie można wkleić kopię zapasową sprzed błędu, który się pojawił i wszystko będzie zachowane ^^ Tyle.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości