Strona 1 z 1

Powszechne problemy

: 28 mar 2014, 17:09
autor: Rai
1. Pod moimi Simami oraz zwierzakami znajdują się czarne prostokąty 2x1.
[spoiler]Obrazek[/spoiler] Ustaw cienie na średnie.


2. Jedyna rozdzielczość dostępna w mojej grze to 800x600, a mój monitor obsługuje większą, np. 1366x768. Nie mogę jej zmienić oraz niektóre ustawienia grafiki są szare.
[spoiler]Może to wyglądać np. tak:
Obrazek
Zdjęcie autorstwa HoneycombAG z http://www.sevenforums.com.[/spoiler] 1. Odszukaj plik Graphics Rules.sgr w C:/Program Files/EA GAMES/The Sims 2 Rezydencje i Ogrody Akcesoria (lub ostatni zainstalowany dodatek, przez który odpalasz grę)/TSData/Res/Config/Graphics Rules.sgr.
2. Odnajdź sekcję option ScreenModeResolution.
Będą tam wartości dla trzech ustawień - low, medium i high lub czterech - low, mediumbutlowdefault, medium i high. Zmień wartości znajdujące się przy low na takie, jakie są przy hi.
Powinno teraz wyglądać tak (dla ekranów panoramicznych):
[spoiler]setting $Low
uintProp maxResWidth 1600
uintProp maxResHeight 1200
uintProp defaultResWidth 1024
uintProp defaultResHeight 768

setting $MediumButDefaultLow
uintProp maxResWidth 1280
uintProp maxResHeight 1024
uintProp defaultResWidth 800
uintProp defaultResHeight 600

setting $Medium
uintProp maxResWidth 1280
uintProp maxResHeight 1024
uintProp defaultResWidth 1024
uintProp defaultResHeight 768

setting $High
uintProp maxResWidth 1600
uintProp maxResHeight 1200
uintProp defaultResWidth 1024
uintProp defaultResHeight 768[/spoiler] Chodzi o to, aby zarówno przy High jak i Low były wartości 1600 i 1200.
3. Dodatkowo możesz w tym pliku odszukać wszystkie linijki, w których jest:
setb forceLowSettings true
setb forceLowResolution true
i pozmieniać true na false.


Jeśli znacie inne powszechne problemy na nowszych kartach graficznych, dodawajcie rozwiązania do nich tutaj. :)

Re: Powszechne problemy

: 07 cze 2014, 14:08
autor: Eq
Da się rozwiązać brak ustawień wygładzania krawędzi?

Re: Powszechne problemy

: 15 cze 2014, 22:29
autor: Shattered
Masz może laptopa, albo dwie karty graficzne i gra uważa, że Twoja karta jest na to za słaba

Re: Powszechne problemy

: 22 cze 2014, 15:23
autor: Eq
Ultraviolence, mam laptopa, i mam dwie karty graficzne, jedną intela, a drugą AMD Radeon 8870m, która powinna unieść 2 (skoro gram w 3 na najwyższych detalach i w TR na wysokich)

Re: Powszechne problemy

: 22 cze 2014, 15:39
autor: Szafirek
Być może laptop nie przełącza Ci karty z Intela na AMD. Zobacz czy masz możliwość zmiany używanej karty graficznej, klikając prawym przyciskiem myszy na ikonie od simsów.

Re: Powszechne problemy

: 22 cze 2014, 19:03
autor: Eq
Mam ustawione, żeby AMD zajmowała się The Sims 2, tak jak innymi grami, z resztą nawet komputer robi to automatycznie.

Re: Powszechne problemy

: 22 cze 2014, 20:35
autor: Szafirek
Z tego co wiem, nie zawsze tę kartę przełącza.

Re: Powszechne problemy

: 24 cze 2014, 17:38
autor: Eq
W takim razie, czy na karcie od Intela miałbym ok. 100 fps w 2?

Re: Powszechne problemy

: 24 lip 2014, 16:32
autor: Stara-Raszpla
tak sie zastanawiam dlaczego na mojej maszynie musze zmieniac cienie na srendie.. mam dobry sprzet.. a prostokat nadal sie pojawia.

Re: Powszechne problemy

: 24 lip 2014, 16:42
autor: Szafirek
Wydaje mi się, że to może być wina niekompatybilności z systemem. Te prostokąty pojawiły się dopiero jak zmieniłam system na Windows 7. Jak miałam Windows XP problem nie występował. Oczywiście sprzęt nie był zmieniany.

Re: Powszechne problemy

: 24 lip 2014, 19:01
autor: GamerTR9
Pisałem już kiedyś na ten temat ale ktoś chyba usunął mój post. Wgrajcie starsze sterowniki jeżeli nie macie nowoczesnej karty graficznej z 2014 roku. U mnie na tych z 2012 roku nie ma kwadratów a na nowszych juz są :/

Re: Powszechne problemy

: 10 sie 2014, 10:20
autor: RockWolf
Zgłaszam poprawkę do punktu 1 i 2 http://thesimstimes.cba.pl/?p=5178 .

Re: Powszechne problemy

: 01 lut 2016, 20:02
autor: El Bastardo
Znalazłam coś, co prawdopodobnie zlikwiduje problem z czarnymi kwadratami zamiast cieni Simów. Piszę prawdopodobnie, bo sama jeszcze nie próbowałam, znalazłam to przed paroma chwilami:

http://simnopke.tumblr.com/post/1361846 ... shadow-fix

Działa na zasadzie zamiennika. Nie wiem jak Wy, ale ja z pewnością to wypróbuję.

Re: Powszechne problemy

: 01 lut 2016, 20:14
autor: adasdelrey
I tak najbardziej na różne problemy graficzne w TS2 to najlepszy jest Graphics Rule Maker. Prosty w obsłudze i naprawi wszystko...

PS Mi nawet poprawił cały wygląd gry ;)

Re: Powszechne problemy

: 02 lut 2016, 15:28
autor: Thom
Master Of Disaster, dziękuję za podzielenie się tym modem :) Też go na pewno wypróbuję, bo on przynajmniej, w przeciwieństwie do Graphics Rules Makera, nie usuwa cieni simów, a podmienia je na poprawne.

Re: Powszechne problemy

: 02 lut 2016, 18:51
autor: El Bastardo
@ Thom, nie ma sprawy. Czymś takim nie mogłam się nie podzielić :) Zresztą, podziękowania należą się przede wszystkim twórcy zamienników :) Przed chwilą sprawdziłam to u siebie na (prawie) czystej grze i wydaje się działać bez zarzutu.
Myślę, że Graphic Rules Maker jest przydatny, zwłaszcza jeśli ma się Radeona Moim zdaniem mimo wszystko lepiej nie mieć cieni Simów, niż mieć te czarne prostokąty, ale cieszę się, że zostało to naprawione.

Re: Powszechne problemy

: 28 lip 2017, 19:47
autor: Smustle
Mój laptop ma dwie karty: intel hd graphics 620 i nvidia geforce gtx 950m oraz system windows 10.
Bez problemu poradziłam sobie z ustawieniem graphic rules i posiadam moda na cienie, ale mam inny problem.
Podczas gry lubię przełączać między simsami a przeglądarką. Niestety robiąc tryb okienkowy nie mogę uruchomić gry na dedykowanej karcie, pojawia się komunikat: "Błąd Direct3D: E:INVALIDARG! Aplikacja zostanie zamknięta." Na integrze działa, ale oczywiście nie tak dobrze jak na nvidii (lekkie ścinki).
W trybie pełnoekranowym działają obie karty, mogę też zminimalizować grę ctrl+alt+delete (alt+tab nie działa) i wchodząc w menedżer zadań, jednak wtedy strzałka nie jest normalna windowsowa tylko ta simsów i nie mogę nic kliknąć ani nawet odminimalizować gry, muszę wtedy zrobić restart.
Czy jest jakiś sposób aby:
a) dało się grać w trybie okna używając karty nvidia
lub
b) dało się grać w trybie pełnoekranowym ale z możliwością minimalizacji gry i normalnego używania przeglądarki?

Powszechne problemy

: 17 sie 2017, 22:47
autor: Lepki
Polecam pobrać moda autora SimNopke Na dole masz do pobrania simNopke-simShadowFix a wersję jaką wybierzesz z obrazka pobierz tzn. jak na obrazku jest 0.2 to pobierz simNopke-simShadowFix0.2 itd.
Rozpakowany z archiwum plik umieszcza się w tym samym folderze, co dodatki z internetu czyli w folderze Downloads.

Powszechne problemy

: 13 lip 2018, 11:04
autor: Shattered
Spotkał się ktoś z czymś takim?

Obrazek