Szybka pomoc

Uzyskaj pomoc bez zakładania oddzielnego tematu

Masz problem z jakąś grą z serii The Sims 2? Tutaj możesz poszukać pomocy.
Awatar użytkownika
Niebezpieczny
Posty: 511
Rejestracja: 05 gru 2014, 23:03

Re: Szybka pomoc

Postautor: Niebezpieczny » 04 cze 2015, 18:37

24. może mi ktoś podesłać w końcu te pliki casu? CAS w grze nie ukrywam jest mi potrzebny soft9
Obrazek

Awatar użytkownika
adasdelrey
Posty: 126
Rejestracja: 14 paź 2015, 12:20

Re: Szybka pomoc

Postautor: adasdelrey » 14 paź 2015, 19:55

25. Mam problem ze ścianami :( Budując blok mieszkalny w pewnym momencie nie mogłem już nigdzie postawić ściany! Wszystko inne mogę ale nie to. Na innych parcelach działa... Ktoś wie o co chodzi?

Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2845
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Re: Szybka pomoc

Postautor: Shattered » 25 paź 2015, 10:11

26. Udało mi się zdobyć zapis gry wraz z CC. Jednak gdy wkładam folder Kwitnących Wzgórz do folderu otoczeń, gra go nie widzi i nie ma go w wyborze otoczeń :(
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
Lepki
Posty: 548
Rejestracja: 10 lis 2014, 8:33

Re: Szybka pomoc

Postautor: Lepki » 25 paź 2015, 10:32

26. Jakie masz foldery, przed wrzuceniem Kwitnących Wzgórz?
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2845
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Re: Szybka pomoc

Postautor: Shattered » 25 paź 2015, 10:37

26. Obrazek
Wyglądało to dokładnie tak. Wkleiłam więc Wzgórza i podmieniłam pliki
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
Lepki
Posty: 548
Rejestracja: 10 lis 2014, 8:33

Re: Szybka pomoc

Postautor: Lepki » 25 paź 2015, 14:26

26. Spróbuj wykasować folder Neighbourhoods (przy czym mniej na pulpicie folder Kwitnących Wzgórz tych granych przez ciebie od dawna), uruchom grę (najlepiej wyciągnij na pulpit folder Downloads, wtedy gra szybciej się załaduje. Kiedy gra się załaduje (wtedy utworzy się nowy folder Neighbourhoods). Wyłącz grę i wyrzuć z nowo stworzonego folderu folder G001 i wrzuć swój, który wkleiłaś na pulpit. Po wklejeniu Kwitnących Wzgórz wrzuć do folderu The Sims™ 2 Ultimate Collection folder Downloads i włącz grę. Powinno zadziałać.
Obrazek

Obrazek

Online
Awatar użytkownika
Lepki
Posty: 548
Rejestracja: 10 lis 2014, 8:33

Re: Szybka pomoc

Postautor: Lepki » 12 gru 2015, 17:45

27. Witajcie :(
Pomożecie mi rozwiązać pewien problem? Proszę
Otóż kilka dni temu postanowiłem wybudować nowy cmentarz dla moich simów. po skończeniu budowy wybrałem się pewnym simem na stary cmentarz i przeniosłem za jego pomocą wszystkie nagrobki do jego domu, po czym wróciłem na parcelę domową, a z parceli domowej przeniosłem groby na nowy cmentarz. Zapisałem grę i wczytałem ten nowy cmentarz. Poustawiałem groby i wczytałem stary, aby zobaczyć, czy groby się nie zdublowały. Stary cmentarz był pusty, więc go usunąłem tzn. wyburzyłem i wyłączyłem grę. Po kilku dniach grałem rodziną Por i zmarła Iwona. Przeniosłem jej grób na nowy cmentarz i zapisałem dom. Po wczytaniu nowego cmentarza grobów przeniesionych nie ma, tylko Iwony czyli ten nowy. Wchodząc w SimPe tła portretów zmarłych są na niebiesko, choć przed przeniesieniem były na szaro. Co mam zrobić teraz? Bardzo chciałbym odzyskać te groby. Nie pomaga wskrzeszenie wsrzkeszeniomiotem (?), ani tym grobem z Insima.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Hebe
Posty: 105
Rejestracja: 22 sty 2015, 21:40

Re: Szybka pomoc

Postautor: Hebe » 03 lut 2016, 15:52

28. Program Graphics Rules Maker > w "force texture memory" wpisujesz jakąś satysfakcjonującą cię wartość :)

[link]
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
Lepki
Posty: 548
Rejestracja: 10 lis 2014, 8:33

Re: Szybka pomoc

Postautor: Lepki » 03 lut 2016, 16:07

29. Witajcie!
Mam dość dziwny i pierwszy raz taki problem. Otóż z racji, iż dwóch studentów NPC było mi potrzebnych, aby wprowadzić ich do domów w otoczeniu głównym. No, ale z racji, że dosłownie ŻADEN z moich simów w mieście ich nie lubił (bo tak miało być), to postanowiłem dodać ich za pomocą SimPE do istniejącej rodziny. Jak napisałem tak zrobiłem. Po zapisaniu ustawień w SimPE wczytałem grę. Wszedłem do domu, gdzie owi simowie mieli być, ale ich nie było ani na panelu, ani w domu. Tak więc zapisałem grę i wyszedłem do otoczenia głównego. Kiedy po raz drugi kliknąłem na dom owi studenci byli na obrazku, więc po raz drugi wczytałem dom. Po wczytaniu domu studentów NIE MA. Wyszedłem z gry.
Pomoże ktoś coś? Proszę :(

Polepszyłem relacje simów kliknąłem opcję Wprowadź się. Simowie studencie wprowadzili się i zmienili grupę wiekową na dorosły. Zapisałem grę i wyszedłem. Wczytuję dziś ten dom, a simów nie ma :(
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Vogue
Posty: 464
Rejestracja: 16 gru 2013, 21:51

Re: Szybka pomoc

Postautor: Vogue » 03 lut 2016, 22:59

30. Robiąc zdjęcia na parceli publicznej podczas jej budowania przy pomocy TAB (tak żeby dobrze sfotografować) stała się katastrofa :( Robiłem zdjęcia na parterze trzykondygnacyjnego budynku, żeby lepiej uchwycić pomieszczenie - zmniejszyłem ogniskową, a zaraz potem nieopatrznie wcisnąłem znowu TAB - i teraz wywaliło mi kamerę w niebo i nic nie mogę zrobić ;_; Teraz, jak wchodzę na parcelę, to mam normalnie cały pasek zadań z trybami kupowania budowania itp, ale nie mogę nic zrobić, cały ekran ma właśnie kolor nieba. Ktoś ma pomysł jak to naprawić?

Awatar użytkownika
msreckless
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 512
Rejestracja: 24 gru 2013, 12:19

Re: Szybka pomoc

Postautor: msreckless » 04 lut 2016, 17:04

30. spróbuj może pobrać stąd http://www.modthesims.info/download.php?t=97642 maxisowe backupy plików kamer i podmień je w folderze camera w dokumentach.

Obrazek
don't hold your breath, i'm not losing sleep over you
i'm mr ms reckless with the capital r

Obrazek

Awatar użytkownika
Mikowey
Posty: 36
Rejestracja: 15 gru 2013, 1:03

Re: Szybka pomoc

Postautor: Mikowey » 06 lut 2016, 16:16

31. Po moich zmaganiach na Windowsie 10 - a to ze zbyt niską rozdzielczością, a to znowu z migotaniem obrazu (a już miałem zrobić do tego temat, ale udało się to obejść).
Mam w grze (Ultimate Collection) straszne załamania FPS. O dziwo, nie ma to związku ani z CC, ani z rodzielczością. Mam dwie karty graficzne w laptopie - GeForce 720M i Intel HD 4000, przy czym Nvidia jest ustalona na globalną kartę i wszystko powinno być w porządku... ale nie jest. Komputer jest kompatybilny z grą, jeszcze na Windowsie 8 wszystko działało świetnie.
Może ktoś ma na to jakąś radę?

Awatar użytkownika
Lenna
Wybitny Architekt
Wybitny Architekt
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 1784
Rejestracja: 15 gru 2013, 10:59

Re: Szybka pomoc

Postautor: Lenna » 06 lut 2016, 19:01

32. Pobrałam sobie parcelę bez CC z piwnicą i ustawiłam w moim nowym otoczeniu. Gdy na nią weszłam, okazało się, że... piwnicę zalała woda soft1 Po jakimś czasie rozkminiłam, że ta woda pochodziła z morza, które jest w tym otoczeniu. I teraz gdy postawię jakąkolwiek parcelę, która ma jakiekolwiek wgłębienie głębsze od poziomu morza, gdy ją wczytam, to wgłębienie jest zalane wodą. Dzieje się tak ze wszystkimi takimi parcelami - nie ważne, czy wyciągne ją z kosza domów, czy zechcę przestawić w inne miejsce już istniejący dom w otoczeniu. Najgorsze, że gdy po zobaczeniu wody na parceli wyjdę do otoczenia, w podglądzie otoczenia w tym miejscu mam plażę... dosłownie. Robi się taki piasek, jak przy morzu, a jak przestawię parcelę w inne miejsce to woda morska tam zostaje i mam plażę na środku miasta xD
W tym wypadku domy z piwnicą czy jakimkolwiek wgłębieniem muszę ustawiać na wzgórzu, gdzie "nie dosięga" poziomu wody... błąd ten "załatałam" tak, że najpierw stawiam parcelę, wchodzę do niej, usuwam wgłębienia tak żeby wody nie było, zapisuję, za pomocą kodu zmieniam tyb pokrycia terenu w otoczeniu kilka razy (żeby pozbyć się plaży), wychodzę do inengo otoczenia (bo inaczej mam esy floresy zamaist poprawnego pokrycia terenu), wracam z powrotem, wchodzę na parcelę, na powrót robię w niej wgłębienia typu piwnice i tak dalej od nowa... ponieważ tylko, gdy postawię parcelę bez wgłębień, i ręcznie na niej te wgłębienia zrobię, nie ma wody i całego błędu. Z kolei gdy ją przestawie w jakiekolwiek inne miejsce w otoczeniu - już tak. Dlatego przy każdym przestawieniu parceli trzeba wszystko od nowa... co jest niesamowicie irytujące i pracochłonne <_< Czy jest jakikolwiek sposób, aby znaleźć rozwiązanie tego błędu tak żebym nie musiała się ciągle męczyć? xD
Obrazek

Awatar użytkownika
brtk
Project 4D - zwycięzca
Project 4D - zwycięzca
Posty: 1255
Rejestracja: 15 gru 2013, 20:12

Re: Szybka pomoc

Postautor: brtk » 17 lut 2016, 16:06

33. No ja już nie wiem, czemu mod na wodę działa tak:

Obrazek

:(

PS. Woda w basenie:

[spoiler]Obrazek

Obrazek[/spoiler]
avatar by Ana Godis
czego jeszcze szukasz

Awatar użytkownika
Sachiko
Posty: 115
Rejestracja: 08 lut 2014, 13:29

Re: Szybka pomoc

Postautor: Sachiko » 11 mar 2016, 22:34

34. UC nie chce się włączyć. Odpalałam przez Origina, ikonkę na pulpicie, z modami, bez modów, naprawiałam grę w Originie, nic nie działało. Gdy patrzyłam w okno procesów to proces gry po prostu znikał po chwili, nie miałam żadnego komunikatu ani nic. Czy ktoś ma pomysł, co poza reinstalacją mogłabym jeszcze zrobić? :c
blackpink in your area

Obrazek

Awatar użytkownika
Hebe
Posty: 105
Rejestracja: 22 sty 2015, 21:40

Re: Szybka pomoc

Postautor: Hebe » 12 mar 2016, 19:04

33. A co z innymi wersjami tego moda?
34. Próbowałaś usunąć pliki cache (pliki Accessory.cache i Groups.cache - znajdują się w dokumenty>EA games>The Sims 2 UC)?
Obrazek

Awatar użytkownika
Sachiko
Posty: 115
Rejestracja: 08 lut 2014, 13:29

Re: Szybka pomoc

Postautor: Sachiko » 12 mar 2016, 21:25

33. Cóż, jak już mówiłam, próbowałam uruchomić grę bez całego folderu Downloads i to też nie pomogło, nie szukałam konkretnego, który mógłby spowodować błędy.
34. Spróbowałam i zadziałało. c: Bardzo dziękuję za pomoc.
blackpink in your area

Obrazek

brightmoon
Posty: 117
Rejestracja: 26 wrz 2015, 11:57

Re: Szybka pomoc

Postautor: brightmoon » 03 maja 2016, 14:34

35. Moje dziecko-kosmita po wejściu w wiek nastolatka zmieniło oczy z czarnych na takie zwykłe. Niestety zdążyłam zapisać grę, bo szczerze mówiąc od razu nie zauważyła. Jest jakiś sposób by odzyskać te czarne oczy?

Awatar użytkownika
Lenna
Wybitny Architekt
Wybitny Architekt
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 1784
Rejestracja: 15 gru 2013, 10:59

Re: Szybka pomoc

Postautor: Lenna » 03 maja 2016, 14:43

35. Podejrzewam że to efekt CC lub modów, kojarzę że ktoś miał podobną sytuację :mysli:
Obrazek

Awatar użytkownika
msreckless
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 512
Rejestracja: 24 gru 2013, 12:19

Re: Szybka pomoc

Postautor: msreckless » 03 maja 2016, 15:34

35. jest to glitch, na który został stworzony mod - http://www.moreawesomethanyou.com/smf/i ... 407.0.html

Obrazek
don't hold your breath, i'm not losing sleep over you
i'm mr ms reckless with the capital r

Obrazek


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość