Szybka pomoc

Uzyskaj pomoc bez zakładania oddzielnego tematu

Masz problem z jakąś grą z serii The Sims 2? Tutaj możesz poszukać pomocy.
Awatar użytkownika
severuska
Posty: 163
Rejestracja: 23 sty 2015, 10:38

Re: Szybka pomoc

Postautor: severuska » 18 paź 2016, 16:57

43. Czy ktoś kojarzy moda na brak obramowania podczas robienia screenshotów w programie fraps lub normalnie :(?
Zdjęcie brzydko wychodzą, a nie mam ochoty każdego zdjęcia specjalnie, ręcznie przycinać ;/

Awatar użytkownika
Rai
Renciści
Renciści
Posty: 694
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:25

Re: Szybka pomoc

Postautor: Rai » 18 paź 2016, 20:44

severuska pisze:43. Czy ktoś kojarzy moda na brak obramowania podczas robienia screenshotów w programie fraps lub normalnie :(?
Zdjęcie brzydko wychodzą, a nie mam ochoty każdego zdjęcia specjalnie, ręcznie przycinać ;/
Chodzi Ci o obramowanie pauzy to czerwone?
http://www.insimenator.org/showthread.php?t=62217

Awatar użytkownika
Sachiko
Posty: 115
Rejestracja: 08 lut 2014, 13:29

Re: Szybka pomoc

Postautor: Sachiko » 28 lis 2016, 21:26

44. Gra nie wykrywa zawartości folderu z cc. Nazwa folderu jest wpisana poprawnie, wrzucam wszystko jak się wrzucać powinno i nie wiem czemu tak się dzieje ;_; A, i zawartość zmodyfikowana też jest włączona. Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc!
blackpink in your area

Obrazek

Awatar użytkownika
Ryjanka
Posty: 19
Rejestracja: 01 gru 2016, 20:43

Re: Szybka pomoc

Postautor: Ryjanka » 03 gru 2016, 1:04

Sachiko pisze:44. Gra nie wykrywa zawartości folderu z cc. Nazwa folderu jest wpisana poprawnie, wrzucam wszystko jak się wrzucać powinno i nie wiem czemu tak się dzieje ;_; A, i zawartość zmodyfikowana też jest włączona. Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc!
Ja wrzucam wszystko do folderu Downloads i stamtąd instaluję (o ile instalacji dany cc wymaga). Nie napisałaś do jakiego folderu powrzucałaś, więc może do nieodpowiedniego folderu wrzuciłaś?

Awatar użytkownika
Jhud
Posty: 162
Rejestracja: 14 gru 2013, 23:44

Re: Szybka pomoc

Postautor: Jhud » 03 gru 2016, 4:32

44. Napisała że nazwa folderu jest wpisana poprawnie, a jako że folder downloads trzeba samemu robić to ludzie często robią gafy jak nie znają tego słowa zbyt dobrze.
Niestety czasami tak się dzieje, nie wiadomo dlaczego... Na pewno rozpakowałaś wszystko lub zainstalowałaś używając clean installera czy coś?
ObrazekThat's not very goth of youObrazek

Awatar użytkownika
Sachiko
Posty: 115
Rejestracja: 08 lut 2014, 13:29

Re: Szybka pomoc

Postautor: Sachiko » 03 gru 2016, 14:03

44. Problem zażegnany, utworzyłam folder Downloads od nowa i zadziałało. xD Takie już uroki dwójki. Dzięki za pomoc!
blackpink in your area

Obrazek

Awatar użytkownika
msreckless
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 512
Rejestracja: 24 gru 2013, 12:19

Re: Szybka pomoc

Postautor: msreckless » 30 gru 2016, 21:40

45. skopiować sima da się tylko wyciągając jego plik z simpe i potem kopiując do warsztatu, do skrzyni simów.

Obrazek
don't hold your breath, i'm not losing sleep over you
i'm mr ms reckless with the capital r

Obrazek

Awatar użytkownika
Lenna
Wybitny Architekt
Wybitny Architekt
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 1715
Rejestracja: 15 gru 2013, 10:59

Re: Szybka pomoc

Postautor: Lenna » 30 gru 2016, 21:46

46. Można spakować Sima wraz z domem do kosza parceli i wstawić do nowego otoczenia, ALE nie radzę tego robić bo przeprowadzanie Simów w taki sposób psuje otoczenie.
Tak więc samo skopiowanie Sima jest możliwe tylko z SimPe.
Otwierasz SimPe, wybierasz Narzędzia -> Neighborhood -> Przeglądarka otoczeń. Wybierasz otoczenie, z którego chcesz wyciągnąć Sima. Następnie wchodzisz znów w Neighborhood -> Sim Surgery i szukasz swojego Sima, po czym klikasz na jego portret. Pojawią Ci się takie dwa puste pola, pod oboma klikasz "Użyj", a następnie na górze przycisk "Eksportuj".
Potem wystarczy tylko w drugim otoczeniu wejść w tryb tworzenia rodziny i wybrać Sima z listy gotowych Simów.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lenna
Wybitny Architekt
Wybitny Architekt
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 1715
Rejestracja: 15 gru 2013, 10:59

Re: Szybka pomoc

Postautor: Lenna » 31 gru 2016, 13:45

46. Tutaj znalazłam poradnik:
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=62137
Obrazek

Awatar użytkownika
sunray96
Posty: 87
Rejestracja: 01 gru 2016, 22:25

Re: Szybka pomoc

Postautor: sunray96 » 22 lut 2017, 11:46

47. Gdy na parceli znajduje się basem to obiekty i simowie tak dziwnie zanikają na dosłownie sekundę, tak jakby "mrygają". Nie jestem w stanie uchwycić tego na screenie. Problem pojawia się tylko na parcelach z basenami, tak jest wszystko normalnie.

Awatar użytkownika
aesthetea
Renciści
Renciści
Posty: 825
Rejestracja: 15 gru 2013, 11:18

Re: Szybka pomoc

Postautor: aesthetea » 03 mar 2017, 0:20

48. Zapewne jedno z cc powoduje ten lag. Nie przychodzi mi inny pomysł do wykrycia który obiekt powoduje to niż wyrzucenie wszystkich z kategorii dekoracji i częściowe stopniowe wrzucanie i sprawdzanie w grze. Jest też program clean installer, dawno z niego nie korzystałam i szczerze właśnie nie pamiętam czy ma opcję wyszukiwania corrupted cc, ale może się przydać na przyszłość.
Obrazek

Awatar użytkownika
Smustle
Wybitny Stylista
Wybitny Stylista
Fotograf
Fotograf
Posty: 341
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:07

Re: Szybka pomoc

Postautor: Smustle » 03 mar 2017, 10:12

48. Jak wyżej, powodem jest najprawdopodobniej wadliwe cc. Miałam identyczny problem, również występował w dziale dekoracje - była to taca z tego zestawu: http://tombstoneoflifeanddeath.tumblr.c ... s-its-been
Mam bardzo dużo cc i od dawna ściągam a to mi sie zdarzyło tylko z tym jednym obiektem.
Nie wiem jakie cc ty posiadasz, ale jeśli kojarzysz te obiekty to możliwe, że też masz tą felerną tacę :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Sachiko
Posty: 115
Rejestracja: 08 lut 2014, 13:29

Re: Szybka pomoc

Postautor: Sachiko » 19 mar 2017, 15:41

49. Czy przy tworzeniu grupy przez telefon można jakoś zwiększyć limit dodawania osób? Od czego to zależy?
50. Co zrobić w przypadku, kiedy sim nauczył się wszystkich umiejętności potrzebnych do zwiększenia wskaźnika oceny na studiach, a i tak jest on na najniższym stopniu?
blackpink in your area

Obrazek

Awatar użytkownika
Hebe
Posty: 105
Rejestracja: 22 sty 2015, 21:40

Re: Szybka pomoc

Postautor: Hebe » 19 mar 2017, 19:34

50. Napisać pracę semestralną (na komputerze), odrobić zadaną pracę lub wybrać opcję "uczelnia>ucz się" (czy jakoś tak) na regale na książki. Dodatkowa informacja: wskaźnik nie zapełnia się jeśli tylko nauczysz się wymaganych umiejętności - jedynie odblokowujesz możliwość zapełnienia go. Żeby zdać/dobić do połowy paska musisz chodzić na zajęcia i robić to, co podałam powyżej.
Obrazek

Awatar użytkownika
Sachiko
Posty: 115
Rejestracja: 08 lut 2014, 13:29

Re: Szybka pomoc

Postautor: Sachiko » 19 mar 2017, 19:40

50. Kurczę, nie wyjaśniłam się zbyt jasno, przepraszam. ;-; Chodzi o to, że nie mam możliwości nawet zapełnienia go. On po prostu stoi na tym najniższym poziomie mimo nauczenia się umiejętności i robienia wszystkich tych rzeczy, o których wspomniałaś.
blackpink in your area

Obrazek

Awatar użytkownika
Hebe
Posty: 105
Rejestracja: 22 sty 2015, 21:40

Re: Szybka pomoc

Postautor: Hebe » 19 mar 2017, 20:29

50. Jeśli masz na myśli sytuację, gdzie po nauczeniu się umiejętności pasek nie chce przejść na wyższy poziom, to jest to błąd gry (którego sama czasem doświadczam, nawiasem mówiąc). Podobno przeprowadzka do innego miejsca pomaga, ale jeszcze tego nie przetestowałam.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lenna
Wybitny Architekt
Wybitny Architekt
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 1715
Rejestracja: 15 gru 2013, 10:59

Re: Szybka pomoc

Postautor: Lenna » 20 mar 2017, 1:51

50. Tak, to jest błąd gry, mimo, że pasek nadal widzisz na najniższym poziomie, to on tak naprawdę jest już na najwyższym, tylko nie da się tego zobaczyć. Trzeba uczyć się "na oko", żeby go zapełnić, bo samego zapełnienia nie widać, ale semestr Ci zaliczy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Joan
Posty: 222
Rejestracja: 21 sty 2015, 17:43

Re: Szybka pomoc

Postautor: Joan » 25 mar 2017, 18:42

Jak się nazywa ten program, który filtruje mi dodatki CC i kasuje te wadliwe? Non stop mi wywala grę, a nie widzi mi się tracić wszystkiego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Joan
Posty: 222
Rejestracja: 21 sty 2015, 17:43

Re: Szybka pomoc

Postautor: Joan » 15 kwie 2017, 21:26

POMOCY.
Od kilku tygodni nie mogę grać w simsy, bo wyskakuje mi ten durny komunikat. Najpierw grałam w Miłowie i po 5 min gry "aplikacja..." OK. Zainstalowałam Sims2PackCleaner (jakoś tak) i pokasowałam wszystko co świeciło się mi na czerwono. NIE POMOGŁO. Potem przeinstalowałam całą grę, usunęłam wszystkie zapisy oszczędziłam tylko folder downloads BO PONOĆ BYŁ CZYSTY. I zaczęłam grać w nowym otoczeniu, bo myślałam, że może to Miłowo jest jakieś wadliwe. No nic, nie pomogło, bo dzisiaj po kilku godzinach gry w Dziwnowie ZNOWU pojawił się ten komunikat i wywaliło mi grę. Ja już nie mam nadziei XD a akurat mam ten okres, że chciałabym grać w simsy dzień i noc. Co więcej zauważyłam, że otoczenie zaczyna mi się psuć, a w Dziwnowie gram od trzech dni ledwo. Psują mi się tekstury (na kilka sekund trawa robi się czarną plamą), mam błąd przy urodzinach, jedna simka nie chciała dorosnąć, a paru innym simom wyskakuje komunikat, że już jutro będą mieć urodziny chociaż do bullshit i do urodzin mają ponad 20 dni.
Ma ktoś jakiś pomysł czego może to być wina? W ostateczności wyłączę CC, ale skoro otoczenie już mi się psuje...? Any ideas co mam robić?
Obrazek

Awatar użytkownika
Lenna
Wybitny Architekt
Wybitny Architekt
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 1715
Rejestracja: 15 gru 2013, 10:59

Re: Szybka pomoc

Postautor: Lenna » 15 kwie 2017, 21:32

A masz jakieś mody? Bo mnie to wygląda tak, jakby to coś od nich. Proponuję na jakiś czas wywalić całe downloads i zobaczyć, jak wtedy będzie chodzić.
Obrazek


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość