Szybka pomoc

Uzyskaj pomoc bez zakładania oddzielnego tematu

Masz problem z jakąś grą z serii The Sims 2? Tutaj możesz poszukać pomocy.
Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2849
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Szybka pomoc

Postautor: Shattered » 09 paź 2014, 9:52

Temat w którym gracze mogą szukać pomocy bez konieczności zakładania oddzielnych tematów..
Mam nadzieję, że temat się przyjmie...


Zacznę pierwsza...
1. Ta gra zaczyna mnie już wkurzać.. Kolejny błąd Failed to enumerate any Directx9 Wczoraj normalnie grałam.. Przeinstalowałam Direct, nie pomogło

Żeby się nie pomylić, warto numerować pytania/problemy. /teaplease.
Obrazek

Awatar użytkownika
Szafirek
Posty: 180
Rejestracja: 15 gru 2013, 19:35

Re: Szybka pomoc

Postautor: Szafirek » 09 paź 2014, 16:22

1. Jak uruchamiasz grę?
Edit: Gra nie chciała się uruchamiać z skrótu na pulpicie. Trzeba ją uruchomić z folderu EA Games w Program Files. Inaczej wyłącza się bez podania przyczyny lub pojawia się błąd Directx.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2014, 18:43 przez Szafirek, łącznie zmieniany 2 razy.
ObrazekObrazekObrazek

Online
Awatar użytkownika
Lenna
Wybitny Architekt
Wybitny Architekt
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 1784
Rejestracja: 15 gru 2013, 10:59

Re: Szybka pomoc

Postautor: Lenna » 13 paź 2014, 15:08

2. Mam taki problem kolejny już z duchami, otóż czasem jak podczas burzy piorun trzaśnie w nagrobek to się duch pojawia w dzień ale po chwili wraca do grobu, no i u mnie się w ten sposób pojawił duch Kasi Langerak, pojawiła się, polatała sobie, wróciła do grobu, mija parę sekund i znowu się pojawia, lata sobie, leci do swojego łóżka i wiadomo, cieszy się itd. (duchy są przywiązane do swoich łóżek xD), budzi i straszy Simów którzy tam spali, wraca do grobu, i od nowa, pojawia się i znowu do łóżka i żyć nie daje moim Simom nawet w dzień... i tak mi lata duch cały dzień i całą noc. To w końcu wzięłam nagrobek do wyposażenia, ale na parceli był jeszcze grób Daniela, jak schowałam Kasię to wtedy on się pojawił i było tak jak z Kasią. Jak przywróciłam Kasię to duch Daniela przestał się pojawiać i zamiast tego znowu była Kasia. I schowałam wkońcu oba i nie wiem co z tym zrobić :/ I teraz jak grałam Ćwirami to pojawił się duch Mortimera i teraz z nim to samo jest... jak schowałam jego nagrobek to zamiast niego zaczęła się pojawiać Agnieszka Zadek. Jak ją schowałam, to zaczął się pojawiać Szymon Zadek. Musiałabym chyba cały cmentarz schować i wgl nie mieć duchów, bo inaczej nękają mnie w dzień :// Da się coś z tym zrobić?
Obrazek

Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2849
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Re: Szybka pomoc

Postautor: Shattered » 13 paź 2014, 15:12

2. Lenna, to przenieś ich na inną parcelę. Zrób sobie cmentarz.
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
Lenna
Wybitny Architekt
Wybitny Architekt
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 1784
Rejestracja: 15 gru 2013, 10:59

Re: Szybka pomoc

Postautor: Lenna » 13 paź 2014, 15:14

2. O nie o przeprowadzce nie ma mowy xD A cmenatrze to ja mam koło domu i koniec ;) Da się to jakoś inaczej naprawić, żeby duchy były tylko w nocy tak normalnie? ;( Coś się zbugowało czy co? :/
Obrazek

Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2849
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Re: Szybka pomoc

Postautor: Shattered » 13 paź 2014, 15:44

2. Mam na myśli przeniesienie samych grobów
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
Lenna
Wybitny Architekt
Wybitny Architekt
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 1784
Rejestracja: 15 gru 2013, 10:59

Re: Szybka pomoc

Postautor: Lenna » 13 paź 2014, 15:55

2. Aha xd No ale nie ma mowy żebym cały cmentarz Ćwirów gdzieś przenosiła :/ Ja uwielbiam jak mi w nocy duchy latają, o ile nie robią tego w dzień >.<
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
Lenna
Wybitny Architekt
Wybitny Architekt
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 1784
Rejestracja: 15 gru 2013, 10:59

Re: Szybka pomoc

Postautor: Lenna » 30 paź 2014, 13:31

4. Grałam sobie w rodzinie, był ślub, i zaprosiłam na ten ślub Simkę z innej mojej rodziny, i była burza, i podczas tej burzy piorun w nią grzmotną i jak to zawsze po takim wydarzeniu, osmoliła się, weszłam teraz do jej rodziny, no i kazałam jej się wykąpać bo ma tę twarz czarną, wykąpała się, ale jej to nie zniknęło! Kiedyś to wystarczyło sima przebrać i już znikało, a tej Simce po prostu nic nie pomaga, cały czas ma czarną twarz jak po osmaleniu, co zrobić? :///
EDIT: Sama sobie poradziłam, trzeba było "Zmienić wygląd" na lustrze, założyć jej jakaś maskę (tzn. te malowidła na twarzę) i zdjąć.
Obrazek

Awatar użytkownika
xandrexx
Posty: 132
Rejestracja: 23 sty 2014, 10:07

Re: Szybka pomoc

Postautor: xandrexx » 03 lis 2014, 17:44

5. Posiada ktoś może z Was grę The Sims 2 Ultimate Collection?
A do tego system operacyjny - Windows 8 32 bit?
Jeśli tak, byłbym wdzięczny za podesłanie plików rejestru, ponieważ nie chce mi się ściągać po raz kolejny 14 GB gry...
Z góry dziękuje! :)

Awatar użytkownika
Lepki
Posty: 551
Rejestracja: 10 lis 2014, 8:33

Re: Szybka pomoc

Postautor: Lepki » 16 lis 2014, 12:47

6.Czy da się zmienić teren w otoczeniu, np. z pustynnego na zarośla?
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
msreckless
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 512
Rejestracja: 24 gru 2013, 12:19

Re: Szybka pomoc

Postautor: msreckless » 16 lis 2014, 12:58

6. w podglądzie otoczenie wpisujesz kod terrainType [Desert/Temperate/Dirt/Concrete] (wybierz jedno w zależnosci od tego jaki teren chcesz). wychodzisz z otoczenia, wchodzisz znowu, gotowe.

Obrazek
don't hold your breath, i'm not losing sleep over you
i'm mr ms reckless with the capital r

Obrazek

Awatar użytkownika
Lepki
Posty: 551
Rejestracja: 10 lis 2014, 8:33

Re: Szybka pomoc

Postautor: Lepki » 16 lis 2014, 14:16

6.A to bezpieczne? Nie uszkodzi mi czegoś w otoczeniu?
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Szafirek
Posty: 180
Rejestracja: 15 gru 2013, 19:35

Re: Szybka pomoc

Postautor: Szafirek » 21 gru 2014, 1:02

Spróbuj włączyć przez origin jeśli tego nie robisz. Sprawdź też czy jak naprawisz grę przez origin nadal będzie tak samo. Aby to zrobić kliknj prawym przyciskiem myszy na okladkę gry w originie i wybierz opcję "Napraw grę" ;)
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
NyanCat
Posty: 179
Rejestracja: 06 sty 2014, 12:23

Re: Szybka pomoc

Postautor: NyanCat » 28 gru 2014, 13:50

8. Czy istnieje bezpieczny sposób by zrobić kopię zapasową rodziny/rodziny z domem bez kopi całego miasta?
Obrazek

A gdy zło ogarnie świat
Gdy słońca będzie mniej od cienia
Upadnie on i zgładzi nas
Potężny Gofer Przeznaczenia

Awatar użytkownika
msreckless
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 512
Rejestracja: 24 gru 2013, 12:19

Re: Szybka pomoc

Postautor: msreckless » 28 gru 2014, 14:22

8. bezpieczny nie. :doge: rodzina z domem jest czescia miasta, ma swoje powiazania (mimo, że czasem ich nie widać) z innymi simami, wspomnienia etc, więc wyrwanie jej i zrobienie kopii zapasowej samej jednej rodziny spowodowałoby błędy.

Obrazek
don't hold your breath, i'm not losing sleep over you
i'm mr ms reckless with the capital r

Obrazek

Awatar użytkownika
Rai
Renciści
Renciści
Posty: 721
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:25

Re: Szybka pomoc

Postautor: Rai » 14 sty 2015, 1:26

NyanCat pisze:8. Czy istnieje bezpieczny sposób by zrobić kopię zapasową rodziny/rodziny z domem bez kopi całego miasta?
Generalnie możesz coś takiego zrobić, jednakże taka rodzina straci swoje powiązania z mieszkańcami miasta - nie będzie z nimi spokrewniona (jeśli wcześniej była) i nie będzie w ogóle nikogo znać.
Kopię robisz poprzez zapisanie rodziny wraz z domem do skrzyni rodzin.

Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2849
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Re: Szybka pomoc

Postautor: Shattered » 27 sty 2015, 18:56

9. Podczas ładowania parceli pojawiło mi się coś takiego
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
msreckless
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 512
Rejestracja: 24 gru 2013, 12:19

Re: Szybka pomoc

Postautor: msreckless » 27 sty 2015, 19:36

9. po pierwsze, jesli masz wlaczonego boolpropa, to go wyłącz. po drugie, myslę, że ma to związek z wadliwym obiektem na parceli. sciagnelas ja od kogos?

Obrazek
don't hold your breath, i'm not losing sleep over you
i'm mr ms reckless with the capital r

Obrazek

Awatar użytkownika
severuska
Posty: 163
Rejestracja: 23 sty 2015, 10:38

Re: Szybka pomoc

Postautor: severuska » 31 sty 2015, 17:42

10. Nie wiem czy w dobrym temacie się pytam ( jeśli tak to przepraszam i proszę o przeniesienie ), czy zna ktokolwiek jakiś mod do the sims 2, dzięki któremu kamera w grze będzie się "płynniej" poruszać, a nie tak sztywno i zbyt mocno? Chodzi mi o robienie zdjęć w przybliżeniu :(

Awatar użytkownika
msreckless
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 512
Rejestracja: 24 gru 2013, 12:19

Re: Szybka pomoc

Postautor: msreckless » 31 sty 2015, 17:53

10. http://modthesims.info/d/97642 nie wyobrażam sobie gry bez tego XD

Obrazek
don't hold your breath, i'm not losing sleep over you
i'm mr ms reckless with the capital r

Obrazek


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość