Szybka pomoc na drobne problemy

Masz problem z jakąś grą z serii The Sims 4? Tutaj możesz poszukać pomocy.
Awatar użytkownika
Niebezpieczny
Posty: 511
Rejestracja: 05 gru 2014, 23:03

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Niebezpieczny » 31 gru 2016, 12:58

Kupiłem wczoraj nowego laptopa i zainstalowałem na nim sims 4. wszystko pięknie działa aż do czasu, gdy wejdę w cas, tam jakikolwiek sim się buguje i wyrastają mu z ciała różne dziwne błędy graficzne. Gra to podstawka + miejskie życie, bez modów ani cc. Aktualna. Próbowałem naprawić grę przez origin ale nic nie pomogło.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Błędy są scalone z simem, obracają się z nim.

mój laptop to acer aspire E5-573G-31TK
procesor Intel Core i3-5005U 2 GHz
4GB RAM
karta NVIDIA GeForce 920M z 2 GB pamięci
Obrazek

Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2915
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Shattered » 31 gru 2016, 13:21

Sterowniki aktualne?
Laptop nie spełnia wymagań zalecanych gry, próbowałeś obniżyć ustawienia?

Awatar użytkownika
Niebezpieczny
Posty: 511
Rejestracja: 05 gru 2014, 23:03

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Niebezpieczny » 31 gru 2016, 13:25

sterowniki aktualne, nawet na najniższych ustawieniach bug występuje
Obrazek

Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2915
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Shattered » 31 gru 2016, 20:29

Również mam problem, tak samo jak kolega wyżej kupiłam nowego laptopa
Intel® Core™ i7-6700HQ GHz
Nvidia GTX 960M 2GB
8 GB RAM

Gdy włączam grę w trybie 64 bitowym, pokazuje się komunikat, że program przestał działać.. 32 działa normalnie
Poza tym laptop ma dwie karty graficzne, skąd mam wiedzieć, że gra akurat działa na tej lepszej?

Czy w grze jest limit FPS? Bo mimo lepszego sprzętu mam wciąż ledwo powyżej 30 klatek na sekudnę

Awatar użytkownika
Niebezpieczny
Posty: 511
Rejestracja: 05 gru 2014, 23:03

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Niebezpieczny » 31 gru 2016, 20:32

karta graficzna - ppm -> uruchom z procesorem graficznym -> i powinnaś mieć domyślną kartę nvidia o dużej wydajności, jak n ie jest to można to zmienić bez problemu
Obrazek

Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2915
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Shattered » 31 gru 2016, 21:05

Jak to, gdzie kliknąć tą kartę?

Awatar użytkownika
Gunia
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 250
Rejestracja: 15 gru 2013, 13:59

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Gunia » 22 sty 2017, 12:33

Mam następujący problem- z jedną simką dzieje mi się tak, że simowie przy niej wariują- wyskakuje im komenda "Zobacz, co się dzieje" i są "zaskoczeni" czy przestraszeni, podczas kontaktów z nastoletnią siostrą wyskakują im nastrójniki "Zawstydzony", starsza simka ma nastrójnik z torbą na głowie :P, a nastolatka "Nie można wymazać tego obrazu z pamięci!". Trochę mi to przeszkadza w relacjach, a nie chcę usuwać simki. Wcześniej miałam tak z nastolatkami kuzynami. Proszę o pomoc, bo jest to mega męczące, a pojawia się tylko u jednej simki. Nawet jeśli w CAS zrobię jej siostrę bliźniaczkę, to i tak interakcja się pojawia. Miałam moda na interakcje romantyczne między nastolatkami a dorosłymi, ale dawno już go usunęłam.
Zapraszam na relację! :)

Obrazek

Online
Awatar użytkownika
Stara-Raszpla
Posty: 868
Rejestracja: 15 gru 2013, 0:00

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Stara-Raszpla » 22 sty 2017, 12:48

ja podobne artefakty graficzne ( tez tylko w CAS) mialam w swoim Lenovo. U mnie iznaczalo to uszkodzona karte graficzna.
Na forum od: 18.04.2007
--------------------------
Mój sprzęt:
Apple MacBook Pro 15" Retina. i7 2.5GHz/16GB/512GB/AMD Radeon R9 M370X w/2GB
oraz
MSI GS65 15"" i7-8750H (6 core) 2.2 / 32GB / 512GB / Nvidia GTX 1070 Max-q - 8GB

Awatar użytkownika
Lenna
Wybitny Architekt
Wybitny Architekt
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 1816
Rejestracja: 15 gru 2013, 10:59

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Lenna » 23 sty 2017, 15:13

Czy ktoś z was miał problem, że nie można było dodać świeczek, zdmuchnąć, wypowiedzieć życzenia, albo spróbować lukru z tortu? Nie mam żadnych z tych opcji i nie mam jak "normalnie" zmienić wiek sima podczas urodzin :(...
Mam identyczny problem. Ni z tego ni z owego nie mogę nagle nic z tortem zrobić... Wcześniej było wszystko ok.
Obrazek

Awatar użytkownika
Rai
Renciści
Renciści
Posty: 724
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:25

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Rai » 25 sty 2017, 21:54

Lenna pisze:
Czy ktoś z was miał problem, że nie można było dodać świeczek, zdmuchnąć, wypowiedzieć życzenia, albo spróbować lukru z tortu? Nie mam żadnych z tych opcji i nie mam jak "normalnie" zmienić wiek sima podczas urodzin :(...
Mam identyczny problem. Ni z tego ni z owego nie mogę nagle nic z tortem zrobić... Wcześniej było wszystko ok.
Miałam tak i winny był... STOLIK soft9 Upiekłam nowy tort i dalej nic. Spanikowałam, bo to było na ślubie! :D Ale na chwilę przesunęłam tort chyba na ladę w kuchni czy tam zwykły stół - patrzę, jest ta opcja... A na tym stole, co ja chciałam, po ustawieniu opcja znikała.
Spróbujcie poprzestawiać tort na inne powierzchnie np. wyspę kuchenną, stół w jadalni, ladę w kuchni... Może u Was też zadziała.

Awatar użytkownika
Kapitan Indra
Główni Administratorzy
Główni Administratorzy
Scenarzysta
Scenarzysta
Konserwator
Konserwator
Posty: 2828
Rejestracja: 30 paź 2013, 19:17

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Kapitan Indra » 26 sty 2017, 1:34

No właśnie, miałam to samo. Kiedy postawiłam tort urodzinowy ze świeczkami na zwykłym blacie w kuchni, była opcja zdmuchnięcia świeczek. Kiedy przestawiłam go na stół w jadalni albo na wyspę w kuchni, opcja znikała :wat: Więc pewnie Rai ma rację i winne są niektóre powierzchnie. więc tort trzeba przestawiać...

Online
Awatar użytkownika
Stara-Raszpla
Posty: 868
Rejestracja: 15 gru 2013, 0:00

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Stara-Raszpla » 14 kwie 2017, 23:41

nie mam Jasmine Holiday w grze.. jak do niej dzwonie to nie przychodzi.. dzwonilam juz z 10 razy. w Rodzinach tez jej nie mam, nie moge przez to ukonczyc eventu
Na forum od: 18.04.2007
--------------------------
Mój sprzęt:
Apple MacBook Pro 15" Retina. i7 2.5GHz/16GB/512GB/AMD Radeon R9 M370X w/2GB
oraz
MSI GS65 15"" i7-8750H (6 core) 2.2 / 32GB / 512GB / Nvidia GTX 1070 Max-q - 8GB

Awatar użytkownika
Nicolette
Posty: 72
Rejestracja: 22 gru 2013, 14:32

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Nicolette » 07 cze 2017, 22:49

Chciałabym przenieść wszystkie niezbędne foldery do nowego The Sims 4 w Moich Dokumentach. Pytanie, które foldery przenieść żeby wszystko dobrze działało? Był poradnik na zmianę folderu do TS3 a do czwórki niestety nie znalazłam ;)

Awatar użytkownika
Jhud
Posty: 214
Rejestracja: 14 gru 2013, 23:44

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Jhud » 09 cze 2017, 20:32

W TS4 jest chyba prościej niż w TS3, więc chyba tylko foldery Mods (jak masz jakiekolwiek CC), saves i tray, jeśli chodzi o same foldery, nie wiem jak ważne luźne pliki pod folderami są... Ale generalnie przenosiłem tylko te foldery i było ok.
ObrazekThat's not very goth of youObrazek

Awatar użytkownika
Nicolette
Posty: 72
Rejestracja: 22 gru 2013, 14:32

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Nicolette » 23 cze 2017, 12:33

Ok, mam jeszcze jedno pytanie. Czy da się robić podfoldery w Mods? Mam wszystkie pliki wrzucone luźno w folder Mods a chciałabym je posegregować, np. tworzę w Mods folder CAS a w nim podfolder Ubrania. Mój problem polega na tym, że w grze nie ma plików z podfolderu Ubrania. Tak jakby gra nie chciała przyjąć drugiego podfolderu. Mogę stworzyć jeden (np. CAS) wrzucić tam wszystko i działa, jednak kiedy stworzę kolejny podfolder gra go już nie widzi...

Awatar użytkownika
Jhud
Posty: 214
Rejestracja: 14 gru 2013, 23:44

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Jhud » 27 cze 2017, 1:01

Mogą nie działać, mi też cośtam nie działało w podfolderach, bodajże dodatkowe cechy...
Najlepiej nie rób folderu "CAS" tylko po prostu od razu "Ubrania", bo i tak przecież ubrań dla mebli nie ma :P
ObrazekThat's not very goth of youObrazek

Awatar użytkownika
Hanka Milanka
Project 4D - zwycięzca
Project 4D - zwycięzca
Posty: 145
Rejestracja: 21 sty 2015, 18:10

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Hanka Milanka » 27 cze 2017, 11:36

Tak jak wyżej, z folderów czyta, z podfolderów już mogą być problemy. Sama u siebie właśnie mam posegregowane dosyć szczegółowo w foldery, ale wszystko właśnie od razu na wierzchu w Mods. Zawsze można, np. dać nazwę folderu 'CAS wlosy', 'CAS makijaz' itp., żeby te foldery dotyczące wyglądu były przy sobie albo nawet samą jedną literkę przy nich dawać z przodu, to już i tak będzie pokazywało je razem :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Nicolette
Posty: 72
Rejestracja: 22 gru 2013, 14:32

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Nicolette » 27 cze 2017, 21:58

Jasne, myślałam że może to tylko u mnie, bo widywałam u innych działające podfoldery :D
W każdym razie dzięki :)

Awatar użytkownika
Paulinx
Posty: 95
Rejestracja: 18 gru 2013, 10:49

Re: Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Paulinx » 02 lip 2017, 18:40

Mam mały problem z paskiem umiejętności - nad moją simką cały czas wisi praktycznie pełen pasek (nawet jeśli się niczego nie uczy). Tak jakby się zawiesił. Nie wiem co z tym zrobić, nie mogę przez to żadnych umiejętności rozwijać a i nie wygląda to zbyt estetycznie. No i drażni. Miał ktoś taki problem? Wiecie co z tym zrobić? HELP.
"Kocham zwierzęta bo tylko one nie są zakłamane."

Awatar użytkownika
Lenna
Wybitny Architekt
Wybitny Architekt
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 1816
Rejestracja: 15 gru 2013, 10:59

Szybka pomoc na drobne problemy

Postautor: Lenna » 03 lip 2017, 9:38

A próbowałaś resetować Simkę przez testingcheats true?
Obrazek


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość