Płynność gry na różnych komputerach

Dział poświęcony trzeciej generacji Simów.
Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2916
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Płynność gry na różnych komputerach

Postautor: Shattered » 17 gru 2013, 18:38

Postanowiłam założyć temat, który już istniał na starym forum. Przywracam temat założony przez szynszylam
Proszę wszystkich, którzy już posiadają The Sims 3 by wpisywali parametry swoich kompów (procesor, karta graficzna, pamięć RAM i system operacyjny) i na jakich parametrach (niskie, średnie, wysokie) można płynnie grać.

Śliwka
Posty: 191
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:17

Re: Płynność gry na różnych komputerach

Postautor: Śliwka » 22 gru 2013, 10:47

Procesor: AMD Athlon(tm) II X2 255 Processor 3.10 GHz
Karta graficzna: AMD 760G (taka dziwna nazwa bo połączona z procesorem)
Pamięć RAM: 4,00 GB
System: Windows 7 32-bitowy

Gram na ustawieniach średnio-wysokich i gra chodzi w miarę płynnie, zatnie się od czasu do czasu, ale głównie dlatego że coś się dzieje na komputerze, a ja gram w trybie okienkowym. Cała gra ładuje się w niecałe 10 minut.

Awatar użytkownika
Mold
Posty: 36
Rejestracja: 15 gru 2013, 17:16

Re: Płynność gry na różnych komputerach

Postautor: Mold » 26 gru 2013, 16:16

Procesor: AMD Athlon 64 X2 4400+ 2.3 GHz
Karta graficzna: GeForce 9600 GT
Pamięć RAM: 4,00 GB
Win7 32bit

Różnie to bywa. Mam sporo CC które nie są skompresowane, więc gra ładuje się około 15 minut. Dość długo trwa zapisywanie sesji. Częste spadki FPSów, gra mrozi się na kilka sekund - wszystko odpowiada, ale biegnący sim niejednokrotnie zamarł w ruchu na kilka sekund. Wszystko sprawia wrażenie że gra względnie rytmicznie zwalnia i przyśpiesza.
od 23.04.2007

Awatar użytkownika
Jackob
Renciści
Renciści
Archiwista
Archiwista
Fotograf
Fotograf
Posty: 1827
Rejestracja: 15 gru 2013, 0:14

Re: Płynność gry na różnych komputerach

Postautor: Jackob » 26 gru 2013, 17:30

Procesor: Intel Pentium CPU P6000 1.87GHz
Karta graficzna: GeForce GT 320M
Pamięć RAM: 4,00 GB
Windows 7 64bit

Gram na ustawieniach średnio/wysokich mógłbym na wysokich, ale nie czuję takiej potrzeby. Sama gra działa bez zarzutu. Oczywiście raz na jakiś czas zdarzy się załamanie gry, ale to rzadko i nie jest uciążliwe.
Grając wszystko dobrze działa, nic się nie zamraża. Normalnie poszczęściło mi się jak na wydatek 2100 zł.
Gorzej z ładowaniem gry. Bez zapisu to może 1,5 min. z zapisem już różnie. Nowsze do 5 min. starsze od 6 min.

Sebosz
Posty: 163
Rejestracja: 30 gru 2013, 14:24

Re: Płynność gry na różnych komputerach

Postautor: Sebosz » 01 sty 2014, 11:24

Procesor: Intel Core i5 3570K 3.40 GHz
Grafika: nVidia GeForce GTX 660 2 GB
Pamięć RAM: 8 GB
System: Windows 8.1 Pro 64 bit

Gra działa płynnie na wysokich ustawieniach grafiki, przycięcia może i się zdarzają, ale dosyć rzadko, taki już urok Simsów.
Ostatnio zmieniony 01 sty 2014, 15:00 przez Sebosz, łącznie zmieniany 3 razy.

Ether

Re: Płynność gry na różnych komputerach

Postautor: Ether » 01 sty 2014, 13:23

Procesor: AMD 64 Athlon X2 3600+ 2GHz
Grafika: nVidia GeForce GT430 1GB
Pamięć RAM: 4 GB
System: Windows 8.1 Pro 64 bit

Czysta gra (bez cc) działa bardzo płynnie, aż miło. Gorzej, jak nainstaluję wszystkiego ze store + jakieś drobne cc - wtedy ładowanie się wydłuża, a w grze potrafią pojawić się ścinki.

Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2916
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Re: Płynność gry na różnych komputerach

Postautor: Shattered » 15 sty 2014, 15:20

Jackob pisze:Procesor: Intel Pentium CPU P6000 1.87GHz
Karta graficzna: GeForce GT 320M
Pamięć RAM: 4,00 GB
Windows 7 64bit

Gram na ustawieniach średnio/wysokich mógłbym na wysokich, ale nie czuję takiej potrzeby. Sama gra działa bez zarzutu. Oczywiście raz na jakiś czas zdarzy się załamanie gry, ale to rzadko i nie jest uciążliwe.
Grając wszystko dobrze działa, nic się nie zamraża. Normalnie poszczęściło mi się jak na wydatek 2100 zł.
Gorzej z ładowaniem gry. Bez zapisu to może 1,5 min. z zapisem już różnie. Nowsze do 5 min. starsze od 6 min.
I ile masz dodatków, używasz dużo CC?

Awatar użytkownika
Stara-Raszpla
Posty: 868
Rejestracja: 15 gru 2013, 0:00

Re: Płynność gry na różnych komputerach

Postautor: Stara-Raszpla » 08 lip 2014, 0:02

Stacjonarka:

Procesor: Intel Core i5-3570 3,4 GHz 6MB cache s. 1155 Box.
Grafika: ASUS GF GTX660 2048MB 192bit PCI-E DirectCU II.
RAM : 24GB

Wszystko chodzi plynnie na najwyzszych ustaiweniach. Mam wszystkie dodatki i cale store.

Laptop
Lenovo Y510P

Procesor Intel® Core™ i7-4700MQ
2 karty GeForce® GT 740M 2 GB spiete w SLI
Ram 8GB

No przyznam ze tu szlau nie ma. W sumie gralam tylko w trybie budowy i zdarzaly sieprzycieica. Gra laduje sie duzo dluzej niz na moejj stacjonarce. Podejzewam jednak ze jest pro problem typowo sprzetowy tego Lapka...
Na forum od: 18.04.2007
--------------------------
Mój sprzęt:
Apple MacBook Pro 15" Retina. i7 2.5GHz/16GB/512GB/AMD Radeon R9 M370X w/2GB
oraz
MSI GS65 15"" i7-8750H (6 core) 2.2 / 32GB / 512GB / Nvidia GTX 1070 Max-q - 8GB

Awatar użytkownika
Eq
Renciści
Renciści
Wybitny Reżyser
Wybitny Reżyser
Posty: 749
Rejestracja: 15 gru 2013, 0:21

Re: Płynność gry na różnych komputerach

Postautor: Eq » 04 sie 2014, 15:58

Dell Inspirion 17R 5737
Procesor: Intel Core i7 4500U 1,8GHZ-3,00GHZ
Karta Graficzna: AMD Radeon 8870M
RAM: 8GB
Dysk: 1TB
System: Windows 8.1

Gra raz chodzi płynnie, raz nie, zależy w jakim mieście. FPS wachają się od 25 do w niektórych miastach 80. Wszystko gram na najwyższych ustawieniach, ale planuję je odrobinkę zmniejszyć, i sprawdzić, czy jest jakakolwiek różnica.

Awatar użytkownika
Kasim Hazim
Renciści
Renciści
Posty: 2178
Rejestracja: 14 gru 2013, 23:53

Re: Płynność gry na różnych komputerach

Postautor: Kasim Hazim » 06 sie 2014, 18:19

Toshiba model - Satellite C660 (Personal Computer)
Procesor: Intel(R) Core (TM) i3-2350M CPU @ 2,30GHz
RAM: 6,00GB
Typ systemu - 64-bitowy
System: Windows 7 Home Premium
Karta Graficzna - Intel(R) Graphics Family
Klasyfikacja - 4,9

Gra z CC i prawie wszystkimi dodatkami (bez SŻ i SwP) chodzi w miarę, tnie się trochę, czasami wywala lub ścina. :x Ustawień graficznych nie mam na najwyższych. xD
Obrazek

"Lubię łódki. One tak płyną. Przez morza i w ogóle."

Awatar użytkownika
Aaqwil
Posty: 236
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:24

Re: Płynność gry na różnych komputerach

Postautor: Aaqwil » 06 sie 2014, 18:32

Miałem się nie chwalić, ale co mi tam! I tak nikt nie przyjdzie sprawdzać, czy mam taki komputer :cwaniak:

System: Win 7 Professional 64 bit
Procesor: Intel Core I5 4670 (4x 3.4 GHz, up to 3.8 GHz)
Grafika: AMD Radeon R9 270X OC (4Gb GDDR5)
RAM: HyperX Beast 16Gb (2400MHz)

Ustawienia najwyższe, 9 dodatków (niedługo 10), 3 zestawy akcesoriów (jak zainstaluje te z Origin 4), masa (jakieś 6Gb) śmiecia z internetu (trochę Store, trochę CC), najwyższe ustawienia i zero przycinki. Ładowanie zapisu około minuty/dwóch, podróż na studia/wakacje/do domu jakieś 30 sekund/minuta. Ładowanie tekstur praktycznie niezauważalne, zapis - kilka sekund, żyć nie umierać. (Gra zainstalowana jest niestety na powolnym dysku HDD, bo SSD już nie wystarczył, a kolejny za drogi :bored: )

Awatar użytkownika
aesthetea
Renciści
Renciści
Posty: 855
Rejestracja: 15 gru 2013, 11:18

Re: Płynność gry na różnych komputerach

Postautor: aesthetea » 06 sie 2014, 19:10

System: Windows 7 Ultimate 64 bit
Procesor: IntelCore 2 Duo CPU E7200 2.53 GHz
Ilość pamięci RAM: 4 GB (dostępne 3)
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9600 GT


Ustawienia raczej średnie, z dużą ilością CC plus mody typu MC, debugenabler, chodzi całkiem nieźle, nie zacina się raczej. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby wywaliło mi nagle do pulpitu. Myślę, że mody dość dużo pomagają. :v
Wydaje mi się, że mam stary procesor, ramu też bym trochę dołożyła.
Obrazek

Awatar użytkownika
Szafirek
Posty: 180
Rejestracja: 15 gru 2013, 19:35

Re: Płynność gry na różnych komputerach

Postautor: Szafirek » 27 sie 2014, 12:44

Ram i procesor były wymieniane więc podaje ze zmianą i bez ;)
System: Windows 7 64-bit
Procesor: Intel Core 2 Quad Q9400/ Intel Core 2 Duo E7300
Karta graficzna: Nvidia GeForce 9600GT
Pamięć RAM: 8GB/4GB

Ustawienia graficzne w większości mam ustawione na najwyższe, wyłączone wygładzanie. Bez szybkiego poruszania kamerą mam ok. 35-40 fps. Gra potrafi się czasem przyciąć na sekundę lub dwie. Posiadam wszystkie dodatki i prawie wszystkie akcesoria, mody od nrassa i na oświetlenie. Kiedy miałam tylko 4GB RAMu, gra nie radziła sobie z modem na oświetlenie. Wczytywanie gry trwa poniżej 5 minut, zapis trwa około minuty. Wydaje mi się, że jak na lekko podstarzały sprzęt, całkiem nieźle sobie radzi z simsami.
ObrazekObrazekObrazek

dzejan
Posty: 236
Rejestracja: 16 maja 2014, 16:57

Re: Płynność gry na różnych komputerach

Postautor: dzejan » 12 gru 2014, 11:43

Nie wiem czy pisze w dobrym temacie, jak coś to proszę przenieść :P
Mam straszną ochote pograć w trójkę, ale wiem że na moim laptopie tak będzie się wieszać, że odinstaluję prędzej niż zainstalowałem... Także mam pytanie dla tych obeznanych - na ile dodatków mogę sobie pozwolić, aby grać komfortowo? Chciałbym grać z zamiennikami skinów, modami od NRAASa (pewnie źle napisałem...) i dodatkami premium (np. krowy i frytkownica, nie wszystkie oczywiście) z Store. Specjalnie dokupiłem znowu podstawę, żeby móc z Store korzystać :) oto paramenty laptopa

Procesor: Pentium Dual-Core CPU T4200 @ 2.00GHz 2.00 GHz
Zainstalowana pamięć RAM: 3,00 GB (dostępne: 2,75 GB)
System: Windows 7 Professional
Typ: 64-bitowy
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9400M G (nawet nie wiem jak sprawdzić czy mam aktualną, tez by ktoś mógł mi wytłumaczyć :) )

Proszę o pomoc :)

Awatar użytkownika
Shattered
Fotograf
Fotograf
Posty: 2916
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:06

Re: Płynność gry na różnych komputerach

Postautor: Shattered » 12 gru 2014, 17:30

No cóż, wg mojej miarki będzie ciężko. Mało RAMu, procesor również słaby. Karta graficzna słaba..

Rozwiązanie wg mnie jest jedne. Po prostu instaluj po kolei i sprawdzaj działanie gry.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość