The Sims 3 - Błędy

Dział poświęcony trzeciej generacji Simów.
Awatar użytkownika
Guuki
Główni Administratorzy
Główni Administratorzy
Wybitny Reżyser
Wybitny Reżyser
Fotograf
Fotograf
Posty: 2662
Rejestracja: 28 lis 2013, 20:59

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Guuki » 05 sie 2014, 17:50

Gdy anulowałem opcję zaprojektowania stroju na jednej z komód, a akurat Sim wyciągał szufladę, zostawił ją otwartą. Dopiero ponowne użycie komody ją zresetowało.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Szafirek
Posty: 180
Rejestracja: 15 gru 2013, 19:35

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Szafirek » 18 sie 2014, 14:02

Przed chwilą zbugowało mi się pragnienie życiowe. Gra stwierdziła, że zostało wypełnione chociaż nie jest :wat:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Guuki
Główni Administratorzy
Główni Administratorzy
Wybitny Reżyser
Wybitny Reżyser
Fotograf
Fotograf
Posty: 2662
Rejestracja: 28 lis 2013, 20:59

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Guuki » 03 wrz 2014, 18:03

Po wyborze rodziny i kliknięciu przycisku potwierdzającego, że chcę tą rodzinką grać, nic się nie dzieje. Ikonka umiera i nic nie da się zrobić.

Zauważyłem, że zegar zatrzymuje się na godzinie 6:59, po czym po chwili rusza od 7:12, czasami od 7:14. Gra toczy się nadal, jedynie z zegarem jest coś nie tak.

Zauważyłem też, że po użyciu obiektu Warsztat wyrobu artykułów szklanych i biżuterii czasami słychać efekt dźwiękowy buchającego ognia, gdy zbliżymy się kamerą do Sima, który miał z tym obiektem styczność.
Obrazek

Awatar użytkownika
Aaqwil
Posty: 236
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:24

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Aaqwil » 03 wrz 2014, 18:12

Guuki pisze:Zauważyłem, że zegar zatrzymuje się na godzinie 6:59, po czym po chwili rusza od 7:12, czasami od 7:14. Gra toczy się nadal, jedynie z zegarem jest coś nie tak.
Też kiedyś się to u mnie pojawiało, głównie na starych zapisach, ale teraz jakoś już tego nie widuję.

A wariujące nazwy rodzin, parcel, czy nawet obiektów to jakiś problem z obiektami STBL (ew. całkowity ich brak).

Do tego dodam jeszcze poprawkę dotyczącą detonowania (strona wcześniej :P ). Zwolnienie gry powoduje duża ilość złomu, pojawiająca się np. po zdetonowaniu drogiego samochodu. Nie ważne, czy jest w wyposażeniu, czy na ziemi. Nie wiem jak z używaniem stacji roboczej do wynalazków, w której ten złom jest.

Online
Awatar użytkownika
Kapitan Indra
Główni Administratorzy
Główni Administratorzy
Scenarzysta
Scenarzysta
Konserwator
Konserwator
Posty: 2812
Rejestracja: 30 paź 2013, 19:17

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Kapitan Indra » 03 lis 2014, 20:49

Ja mam teraz dziwny błąd, raczej nieszkodliwy, ale wcześniej go nie było. Otóż każdy posiadacz dodatku Studenckie Życie zapewne wie, że kiedy Sim jest na studiach, ikonka zakładki pracy, czyli Sim za biurkiem, zmienia się w ikonkę studiów, czyli studencki biret. U mnie jest tak, że kiedy u studenta mam akurat otwartą tę zakładkę, to ikonka wygląda tak, jak powinna, czyli jak biret, natomiast kiedy przełączę się na drugiego studenta, to najpierw wygląda jak zakładka pracy - Sim za biurkiem - i dopiero po kliknięciu i przełączeniu na tę zakładkę zmienia się w prawidłową...

Wyprawiłam moją Simkę do przyszłości. Otóż okazało się, że posąg dziedzictwa Emita Relevarta był pusty, choć po najechaniu nań kursorem był podpisany "Emit Relevart, podróżnik w czasie". Simka, która jest zaprzyjaźniona z Emitem, miała go w związkach jako Sima bez nazwiska i portretu, a kiedy zobaczyłam go w parku, Emit miał inny strój i fryzurę, wyglądał jak zwykły Sim, nie poznałabym go za diabła, dopiero gdy na niego najechałam kursorem, okazało się, że to on, bo wyświetliło się nazwisko. Co śmieszniejsze, po powrocie w teraźniejszość i wezwaniu podróżnika w czasie, Emit wygląda normalnie...
A wczoraj gra zwariowała - nie dość, że był powyższy błąd z Emitem, to jeszcze potem błąd z Launcherem - zdjęcie w temacie z fotkami błędów - a najzabawniejsze na koniec: weszłam w CAS, bo chciałam przerobić i spakować jedną moją starą Simkę. Gra załadowała jakiegoś Sima losowo wziętego ze skrzyni gotowych - to był jeden z moich kosmitów. I potem jak znalazłam w skrzyni tę Simkę, o która chodziło, to była ona kosmitką - i nic nie dawało klikanie na zmianę rasy. Ciągle miała oczy i głos kosmitki, chociaż w planach była wróżką, miała skrzydła itd. ...

Awatar użytkownika
Dodo
Posty: 143
Rejestracja: 18 maja 2014, 23:17

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Dodo » 23 lis 2014, 14:20

Kolejny, może nie błąd, ale jakby niekonsekwencja w tłumaczeniu - kiedy odblokuje się w telefonie Wyszukiwarkę Simów, to gdy wybierzemy płeć Sima, którego chcemy sprowadzić i przejdziemy do zakładki wyboru grupy wiekowej, to u jednej płci najstarsza grupa wiekowa będzie jako "Emeryt", a u drugiej płci jako "Staruszek" :facepalm:
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
Kapitan Indra
Główni Administratorzy
Główni Administratorzy
Scenarzysta
Scenarzysta
Konserwator
Konserwator
Posty: 2812
Rejestracja: 30 paź 2013, 19:17

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Kapitan Indra » 23 lis 2014, 20:48

Mnie się znowu coś pokałapućkało w CAS - pamiętam, że miałam kilkoro Simów, którzy u mnie umarli, a ja ich wcześniej (to znaczy przed śmiercią, na dzień, dwa) zapisywałam w CAS jako zwykłych Simów. Tymczasem oni teraz w CAS są duchami, co najśmieszniejsze, takiego rodzaju, jakiego rodzaju śmiercią umarli później :wat: Nic z tego nie rozumiem...

Awatar użytkownika
aesthetea
Renciści
Renciści
Posty: 852
Rejestracja: 15 gru 2013, 11:18

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: aesthetea » 27 gru 2014, 18:27

Taki mały błąd.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Szafirek
Posty: 180
Rejestracja: 15 gru 2013, 19:35

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Szafirek » 02 sty 2015, 18:17

Błąd, który wydarzył się podczas budowania. Chciałam skopiować płot i popsułam. Nic nie działa, jedynie pasek powiadomień można rozsunąć.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Sasha
Posty: 302
Rejestracja: 15 gru 2013, 13:48

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Sasha » 02 sty 2015, 18:18

Szafirek często miałam ten błąd. Niestety u mnie nic się nie dało z tym zrobić, jedynie wyłączyć grę siłą :P

Awatar użytkownika
Szafirek
Posty: 180
Rejestracja: 15 gru 2013, 19:35

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Szafirek » 02 sty 2015, 18:27

Jak się naciśnie alt+f4 gra pyta się czy na pewno chcę z niej wyjść. Więc jednak na coś reaguje.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Guuki
Główni Administratorzy
Główni Administratorzy
Wybitny Reżyser
Wybitny Reżyser
Fotograf
Fotograf
Posty: 2662
Rejestracja: 28 lis 2013, 20:59

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Guuki » 02 sty 2015, 18:34

U mnie na to czasami pomaga przełączanie z Trybu Budowania do Trybu Życia i Trybu Edycji miasta klawiszami od F1 do F5.
Obrazek

Awatar użytkownika
Szafirek
Posty: 180
Rejestracja: 15 gru 2013, 19:35

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Szafirek » 03 sty 2015, 15:47

Nie można użyć Wielkiej Obręczy Ognistej w zimę, mimo że stoi w pomieszczeniu.
Za każdym razem, gdy mój sim występuje na scenie znika jakiś rekwizyt i zostaje podmieniony na inny z kompozycji lokalu. Sim nie może również sam z siebie zakończyć występu o wyznaczonej porze i będzie występować dopóki ręcznie mu tego nie przerwę.
Przedmioty, które znikną, stają się kompozycją lokalu.
Ciąg dalszy tego błędu. Okazało się, że zniknąć mogą nawet takie obiekty jak ta piłka i obręcz akrobaty.

Fajna ta emerytura.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Online
Awatar użytkownika
Kapitan Indra
Główni Administratorzy
Główni Administratorzy
Scenarzysta
Scenarzysta
Konserwator
Konserwator
Posty: 2812
Rejestracja: 30 paź 2013, 19:17

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Kapitan Indra » 01 mar 2015, 21:39

Nastolatek po zmianie grupy wiekowej nie chodził do szkoły, chociaż mu się pokazywało w zakładce szkoły, że zaczyna za ileś tam godzin czy dni, jeśli akurat był weekend. W wyposażeniu nie miał zeszytu z pracą domową. Gdy nadchodziła godzina pójścia do szkoły, nie robił nic w tym kierunku, a gdy chciałam go tam wysłać "na siłę", wyskakiwała informacja, że szkoła zamknięta. No jak zamknięta, skoro jego kuzynka w tym samym wieku normalnie do szkoły poszła :facepalm:. Pomógł dopiero reset miasta za pomocą MC, bo zwykły reset Sima nie pomagał. Pojawił się zeszyt w wyposażeniu i Sim zaczął chodzić do szkoły.

A po przeprowadzce mojej Plumbotce znikły wszystkie zainstalowane chipy cech.

Awatar użytkownika
Guuki
Główni Administratorzy
Główni Administratorzy
Wybitny Reżyser
Wybitny Reżyser
Fotograf
Fotograf
Posty: 2662
Rejestracja: 28 lis 2013, 20:59

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Guuki » 25 mar 2015, 19:56

Nawiedzone obrazy z "Nie z tego świata" stały się półprzezroczyste i ani ich usunąć, ani przestawić...
W końcu same się naprawiły gdy nadszedł świt.

Obrazek
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
Kapitan Indra
Główni Administratorzy
Główni Administratorzy
Scenarzysta
Scenarzysta
Konserwator
Konserwator
Posty: 2812
Rejestracja: 30 paź 2013, 19:17

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Kapitan Indra » 25 mar 2015, 20:54

U moich Simów w domu wybuchł pożar. A tam mieszka strażak. I OK, zaczął on sam gasić pożar, podczas gdy żona z córką panikowały, ale gasił go dziwnie, bo w momencie wybuchu biegał na bieżni na piętrze, a pożar był na parterze. I Sim zbiegł po schodach, stanął tyłem do ognia i nie wiem, chyba tyłkiem trzymał tę gaśnicę, bo piana gasiła ogień, wydobywając się z powietrza :facepalm:

Awatar użytkownika
Szafirek
Posty: 180
Rejestracja: 15 gru 2013, 19:35

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Szafirek » 27 mar 2015, 17:27

Mój sim jest magikiem, ma zaplanowany występ w lokalu. Na mapie pojawiają się dwie ikonki dotyczące występu, w żadnym z nich nie można dać występu soft2
Ogólnie kariery z dodatku Zostań gwiazdą mam jakieś popsute :no:
Ten sam sim mógł dać pokaz w lokalu, chociaż nie miał nic zaplanowanego.
ObrazekObrazekObrazek

Online
Awatar użytkownika
Kapitan Indra
Główni Administratorzy
Główni Administratorzy
Scenarzysta
Scenarzysta
Konserwator
Konserwator
Posty: 2812
Rejestracja: 30 paź 2013, 19:17

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Kapitan Indra » 26 lip 2015, 23:19

Błąd z Wymyślonym Przyjacielem. Simka nastolatka miała w wyposażeniu dwie lalki WP. Jedną tą, która już przyjęła formę "ruchomą", czyli była Wymyślonym Przyjacielem, z którym Simka bawiła się, rozmawiała i którego tylko ona widziała. Druga dodała się sama. No i Wymyślony Przyjaciel wcale nie powstawał z lalki, która miała jego kolory i jego imię, tylko z tej drugiej, zupełnie różnej :facepalm: Ta o jego imieniu, która powinna być jego "formą podstawową" była zwykłą lalką, nawet w ramach eksperymentu raz ją usunęłam i nic - Wymyślony Przyjaciel dalej się pojawiał, bo w wyposażeniu Simki była ta druga lalka. :wat:

Nie wiem, może ktoś ma tak samo jak ja - błąd dla u posiadaczy Wymarzonych Podróży.
Otóż - Sim, który trenuje sztuki walki, nieważne, jakiej jest płci i wieku (wiadomo, że sztuki walki można trenować od nastolatka), kiedy osiągnie zielony pas i zielony strój do tego, to dostaje w gratisie okulary, jedne z tych dostępnych w podstawie :facepalm:

KąsaczPL
Posty: 210
Rejestracja: 15 gru 2013, 11:54

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: KąsaczPL » 25 lis 2015, 12:03

Wczoraj zainstalowałem The Sims 3 i zainstalowałem najnowszą aktualizację przez Origin i zrobił się nowy błąd. Otóż niektóre obiekty ze Store w grze nie są odznaczone ikonką Store. Po prostu nie ma żadnej ikonki jakby to były obiekty z podstawowej gry.

Online
Awatar użytkownika
Kapitan Indra
Główni Administratorzy
Główni Administratorzy
Scenarzysta
Scenarzysta
Konserwator
Konserwator
Posty: 2812
Rejestracja: 30 paź 2013, 19:17

Re: The Sims 3 - Błędy

Postautor: Kapitan Indra » 27 lis 2015, 0:41

Też to zauważyłam - jakby gra traktowała je jako część obiektów dostępnych w podstawie. Mam tak z zestawem ślubnym.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość