The Sims 2 - Błędy

Dział poświęcony drugiej generacji Simów.
Awatar użytkownika
adasdelrey
Posty: 121
Rejestracja: 14 paź 2015, 11:20

Re: The Sims 2 - Błędy

Postautor: adasdelrey » 24 gru 2015, 12:06

@up: Graphics Rule Maker ci w tym pomoże ;) O ile się nie mylę to w dziale z poradnikami do TS2 jest o tym coś wspomniane.

Awatar użytkownika
Smustle
Wybitny Stylista
Wybitny Stylista
Fotograf
Fotograf
Posty: 319
Rejestracja: 12 kwie 2015, 20:07

Re: The Sims 2 - Błędy

Postautor: Smustle » 25 gru 2015, 15:14

Kiedyś miałam dość poważny błąd: gdy weszłam do cas, sim zamiast stać na tym takim okrągłym dywaniku przed lustrem stał za nim w głębi pokoju i się obracał w miejscu jak nawiedzony :wat:
Przyciski były nieaktywne, w końcu nacisnęłam coś i wtedy obraz zaczął się przesuwać w lewo, przeszedł przez ścianę do pokoju obok - tego który jest taki fotograficzny i pokazuje się on między tworzeniem simów, w końcu kamera się zatrzymała na zewnątrz pokazując ceglaną ścianę. Musiałam w tym momencie zresetować grę.
Teraz już wiem że było to spowodowane niekompatybilnymi modami soft9
Obrazek

Awatar użytkownika
brtk
Project 4D - zwycięzca
Project 4D - zwycięzca
Posty: 1180
Rejestracja: 15 gru 2013, 20:12

Re: The Sims 2 - Błędy

Postautor: brtk » 27 gru 2015, 19:45

Zacząłem ustawiać domy w nowym mieście i po ustawieniu jednego zmienił się teren, musiałem go przesuwać w prawo o jedną kratkę przez całą ulicę by ta była równa soft1

Ale to nie koniec, obok stał dom (który uratował inną ulicę) przez co teren nie mógł się za bardzo zmienić... Skończyło się na tym, że droga wygląda jak rampa w skateparku soft1

Ponadto pobrałem CC coś tam związane z angielską architekturą, jednak obiektów na ścianie nie widać jeśli pomieszczenie jest zamknięte, do tego okna nie mają szyb jak się je wstawi, strasznie wkurzające, chciałem stworzyć uroczy ratusz :(
Obrazek

brightmoon
Posty: 117
Rejestracja: 26 wrz 2015, 10:57

Re: The Sims 2 - Błędy

Postautor: brightmoon » 28 gru 2015, 17:19

Obrazek

Opadłe liście uleczyły mojego sima z wilkołactwa, ciekawe... :)

Awatar użytkownika
Lenna
Wybitny Architekt
Wybitny Architekt
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 1652
Rejestracja: 15 gru 2013, 10:59

Re: The Sims 2 - Błędy

Postautor: Lenna » 28 gru 2015, 18:19

U mnie również występuje błąd z tym wilkołactwem. Gdy Sima przemieni inny wilkołak, a nie wilk, we wspomnieniach w miejscu obrazka jest losowy Sim z miasta soft1
Obrazek

Drugi błąd, bardzo denerwujący - czasami w niektórych domach gdy Simowie wracają ze szkoły, nagle się resetują i rozrzuca ich gdzieś po parceli, praca domowa nie pojawia się, a oceny w szkole magicznie same się podwyższają :wat: Z tym że potem we wspomnieniach nie pojawia się dostanie 6 w szkole. Najgorsze jest to, że jak mam dzieci i nastolatków to gdy nastolatkowie wracają, dziecko też się resetuje i pojawia się w domu chociaż ze szkoły powinno wrócić dopiero o 15, przez co potem obniża mu się ocena za to że nie był w szkole... muszę ręcznie wysyłać ich jeszcze raz do szkoły na piechotę na te 2 godziny.
Obrazek

KąsaczPL
Posty: 211
Rejestracja: 15 gru 2013, 11:54

Re: The Sims 2 - Błędy

Postautor: KąsaczPL » 08 mar 2016, 15:12

Czasami u mnie występuje błąd taki, że jak jakieś auto odjedzie z parceli to dalej słychać dźwięk, że auto odjeżdża. Jak nawet auta nie ma żadnego na parceli to cały czas dalej słychać jakby jechało. Wtedy muszę wychodzić do menu głównego i wczytywać ponownie rodzinę.

Awatar użytkownika
Rai
Renciści
Renciści
Posty: 675
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:25

Re: The Sims 2 - Błędy

Postautor: Rai » 29 wrz 2016, 17:00

Śmieszny błąd odnośnie nadgorliwości z tłumaczeniem. Wszyscy znają paprykę źle przetłumaczoną na pieprz, ale znalazłam coś, co jeszcze bardziej mnie rozbawiło.
Mój Sim w karierze paranormalnej awansował na stanowisko medium. W opisie widnieje jako medium, ale niestety nazwę stanowiska postanowiono dosłownie przetłumaczyć na polski i wyszło... ŚREDNI. soft9 Bo jak wiadomo small - mały, medium - średni, large - duży. Albo stek medium, to stek średnio wysmażony. Ale jeśli ktoś pracuje jako medium, to nie jest ŚREDNIM soft9, tylko po prostu medium...

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Lenna
Wybitny Architekt
Wybitny Architekt
Scenarzysta
Scenarzysta
Posty: 1652
Rejestracja: 15 gru 2013, 10:59

Re: The Sims 2 - Błędy

Postautor: Lenna » 29 wrz 2016, 18:26

A w panelu też widnieje jako Średni? Bo u mnie w grze zawsze było normalnie Medium. Tylko tego komunikatu nie pamiętam, jak wyglądał.
Co do błędu z autem - też tak czasem mam. Zwykle dzieje mi się tak z samochodem pokojówki.
Przypomniał mi się jeszcze taki jeden błąd - jak kiedyś miałam Sima w karierze Badacza natury na najwyższym szczeblu, to oni chodzą do pracy w takim stroju z liści (XD), i zamiast jechać samochodem do pracy, wychodzą przed dom, robią podskok i znikają (tak samo jest zresztą na najwyższym szczeblu Stróża prawa), no i pewnego dnia mój Sim spóźnił się do pracy, więc ręcznie kliknęłam na niego i wybrałam żeby poszedł do pracy. No to poszedł na piechotę na brzeg parceli i zniknął, i tu pojawił się problem, bo on z tej pracy już nie wrócił. Nadszedł czas powrotu, a tu nic, poczekałam jeszcze kolejny dzień, i też nic, kaput, przepadł. Musiałam wyjść bez zapisywania gry.
Jakiś czas z temu z kolei, gdy weszłam do pewnej rodziny, łóżko dziwnie świeciło się na niebiesko, chociaż wcześniej wszystko było w porządku. Uwieczniłam to zresztą na filmie:
http://vid1217.photobucket.com/albums/d ... vie068.mp4
Musiałam sprzedać łóżko i kupić nowe. Nie zwracajcie uwagi na dom soft9
Dodatkowo w tym samym domu miałam wcześniej inny błąd. Parcela była połączona ze szklarnią, tzn. ścianami, i wewnątrz zrobiłam ogródek (nie oceniajcie XD), tyle że po zasianiu poletek, rośliny w ogóle nie rosły. Spróbowałam więc posiać coś poza domem i tam normalnie wyrosło. Usunęłam więc jedną ścianę w domu i w końcu rośliny jakoś ruszyły, po pewnym czasie znowu zabudowałam ale już było w porządku.
Obrazek

Awatar użytkownika
El Bastardo
Posty: 61
Rejestracja: 15 gru 2013, 12:23

Re: The Sims 2 - Błędy

Postautor: El Bastardo » 23 paź 2016, 13:56

Błędy graficzne, takie jak dziwne artefakty na ekranie, losowe tekstury w dziwnych miejscach, takie jak w tym poście Lenny oraz to co pokazał smisiv tutaj mogą świadczyć, że karta graficzna już lekko szwankuje. Przy mojej starej NVidii miałam coś takiego, nie tylko w Simsach w Skyrimie nieraz całe przedmioty stawały się purpurowe albo czarne :P

Ja miałam błąd w postaci wyskakującego co parę minut takiego okienka:
Obrazek
Nie pomogło wyjście z parceli, poradziłam sobie dopiero dzięki Batboxowi (FFS lot debugger, do pobrania z MATY - http://www.moreawesomethanyou.com/smf/i ... ,72.0.html)
Wybrałam chyba opcję Nuke... > Offworld Loiterers, piszę to na wypadek gdyby ktoś miał podobny problem. Ogólnie to polecam ten mod, tylko z zastrzeżeniem że trzeba go używać ostrożnie, ale to tak samo jak z kodem boolProp testingCheatsEnabled.

Awatar użytkownika
Rai
Renciści
Renciści
Posty: 675
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:25

Re: The Sims 2 - Błędy

Postautor: Rai » 03 lis 2016, 9:10

Przy próbie odpalenia gry miałam ostatnio taki błąd:
Obrazek
soft9
Wykasowanie accesssory i groups cache rozwiązało "problem". XD
Obrazek

Awatar użytkownika
Jackob
Renciści
Renciści
Archiwista
Archiwista
Fotograf
Fotograf
Posty: 1813
Rejestracja: 15 gru 2013, 0:14

Re: The Sims 2 - Błędy

Postautor: Jackob » 12 lis 2016, 19:10

Zaproponowałem wprowadzenie jednemu z NPC. Po dodaniu do rodziny przeskoczył od razu na samą górę w panelu simów. Spojrzałem za ile ma urodziny i zobaczyłem to soft9

Obrazek

Po kilku simowych godzinach zmienił grupę wiekową, psując mi plany. soft1

Awatar użytkownika
simunia
Posty: 551
Rejestracja: 15 gru 2013, 12:07

Re: The Sims 2 - Błędy

Postautor: simunia » 26 lis 2016, 11:22

Ja ostatnio miałam problem, bo simy nie mogły robić bara-bara w saunie jak były na wakacjach. Miałam też błąd z ciąża kosmiczną u mojego sima, że była ale nie było jej widać. I jeszcze z wakacjami, że ciągle był zwrot pieniędzy i moja simowa rodzinka nie mogła się na nie wybrać. I to wszystko z błędów w 2 jak na razie.
Obrazek

Damon <3

Awatar użytkownika
Ryjanka
Posty: 16
Rejestracja: 01 gru 2016, 20:43

Re: The Sims 2 - Błędy

Postautor: Ryjanka » 01 gru 2016, 21:07

Chyba jestem już wyjątkiem... nie mam błędów... Ale jest to raczej spowodowane modernizacją karty graficznej. Jeszcze na starym komputerze gnębiły mnie czasami dziwne błędy, ale i technicznie nie był on rewelacyjny, ale odkąd kupiłam nowego kompa i dokupiłam taką nienajgorszą kartę graficzną, nie mam żadnych problemów. Wiele błędów wynika również ze słabej karty graficznej lub też integralnej. Nie wszystkie oczywiście, ale dobra karta graficzna rozwiązuje sporo błędów zwłaszcza tych graficznych :)

Awatar użytkownika
simunia
Posty: 551
Rejestracja: 15 gru 2013, 12:07

The Sims 2 - Błędy

Postautor: simunia » 29 paź 2017, 18:18

Mi ostatnio niekiedy zaczynają powiadomienia w języku angielskim w grze się pojawiać, a grę mam po polsku co jest dziwne.
Obrazek

Damon <3


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość