Problem z launcherem

Śliwka
Posty: 191
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:17

Problem z launcherem

Postautor: Śliwka » 26 kwie 2014, 13:55

Chciałam porobić sobie porządek z plikami sims3pack, ale gdy wchodzę w launcherze w zakładkę obiekty zmodyfikowane od razu wyskakuje informacja iż "program the sims 3 launcher przestał działać". Zakładki pobrane czy do wysłania mogę przeglądać bez błędu. Podejrzewam, że to jakiś szkodliwy dodatek tylko jak go usunąć skoro wywala mi błąd?

Gra oryginalna, wersja 1.63

Awatar użytkownika
Szafirek
Posty: 180
Rejestracja: 15 gru 2013, 19:35

Re: Problem z launcherem

Postautor: Szafirek » 26 kwie 2014, 14:01

Spróbowałabym reinstalacji samej podstawy wg tego poradnika.
ObrazekObrazekObrazek

Śliwka
Posty: 191
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:17

Re: Problem z launcherem

Postautor: Śliwka » 26 kwie 2014, 14:59

Zrobiłam reinstalację, ale dalej to samo

Awatar użytkownika
Szafirek
Posty: 180
Rejestracja: 15 gru 2013, 19:35

Re: Problem z launcherem

Postautor: Szafirek » 26 kwie 2014, 15:09

Nie instalowałaś czegoś ostatnio co mogłoby blokować pracę launchera?
ObrazekObrazekObrazek

Śliwka
Posty: 191
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:17

Re: Problem z launcherem

Postautor: Śliwka » 26 kwie 2014, 15:12

Nie, ostatnio nic nie instalowałam.

Awatar użytkownika
Szafirek
Posty: 180
Rejestracja: 15 gru 2013, 19:35

Re: Problem z launcherem

Postautor: Szafirek » 26 kwie 2014, 15:19

Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to całkowite wykasowanie gry, zostawiając tylko folder z dokumentów. Musisz usunąć wszystkie foldery z dysku z zainstalowaną grą, oczywiście wcześniej usuwając ją. Mój problem z launcherem rozwiązała właśnie całkowita reinstalacja gry, ale być może ktoś spotkał się z podobnym problem i potrafi go rozwiązać bez usuwania gry.
ObrazekObrazekObrazek

Śliwka
Posty: 191
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:17

Re: Problem z launcherem

Postautor: Śliwka » 26 kwie 2014, 16:29

To poczekam aż ktoś jeszcze może się udzieli, bo akurat całkowita reinstalacja gry zajmuje dużo czasu i wolałabym jej uniknąć :/

Awatar użytkownika
Rai
Renciści
Renciści
Posty: 730
Rejestracja: 31 paź 2013, 15:25

Re: Problem z launcherem

Postautor: Rai » 26 kwie 2014, 19:33

Reinstalacja raczej nic tu nie pomoże. Sprawdź, czy faktycznie nie jest to wina jakiegoś dodatku sims3pack.

Wejdź w Dokumenty i odnajdź folder Electronic Arts, a następnie zmień mu nazwę na Electronic Arts1 i odpal Launcher. Gra powinna w tej chwili utworzyć sobie nowy, zupełnie czysty folder w Dokumentach. Wejdź w zakładkę Obiekty zmodyfikowane (bo z tego, co rozumiem, to ona wywala Ci błąd).
1) Jeśli zakładka się odpali normalnie i będzie działać dalej Launcher, tzn. że problemem jest wadliwy sims3pack.
2) Jeśli pod odpaleniu zakładki na czystym folderze Launcher i tak się wykrzaczy, problem jest globalny i faktycznie trzeba zrobić reinstalację.

Zakładam, że w Twoim wypadku będzie opcja 1.
Zamknij Launcher i wykasuj nowy folder Electronic Arts i ze swojego wykasuj 1, aby ponownie nazywał się poprawnie, tj. Electronic Arts. Wejdź w niego i znajdź folder DCCache. Tu znajdują się zainstalowane sims3packi.
Powinnaś mieć kolejno ponumerowane pliki, tj. dcdb0, dcdb1, itd. Metodą selekcji wycinaj jeden taki jeden plik i przeklejaj sobie go na Pulpit, po czym odpalaj Launcher i próbuj wejść w Obiekty zmodyfikowane. Jeśli dalej Launcher się wykrzaczy, znaczyć będzie, że wycięty plik jest OK i to nie on psuje grę. Wklej go z powrotem do DCCache i wytnij kolejny. Rób tak po kolei z każdym plikiem, aż Launcher w końcu zadziała - będzie to znaczyć, że dany plik jest uszkodzony i to on wykrzacza Ci program.
Możesz też zamiast wycinać pojedynczo, wyciąć wszystkie pliki dcdb z DCCache i wkleić je sobie na Pulpit i po prostu po jednym je wrzucać do w/w folderu. Za którymś razem Launcher się wykrzaczy - znajdziesz swój wadliwy plik.
Obie metody powinny prowadzić do znalezienia zbiorczego pliku, który Ci psuje program startowy gry.

Jeśli to zrobić, to daj znać, czy znalazłaś takowy. Jeśli nie, będziemy dalej kombinować. :)

Śliwka
Posty: 191
Rejestracja: 15 gru 2013, 9:17

Re: Problem z launcherem

Postautor: Śliwka » 26 kwie 2014, 20:44

Rai zadziałało ^^ Wadliwy był jakiś wzór, bo po wywaleniu jednego pliku komunikat przestał się pokazywać no i znikły mi wszystkie zainstalowane patterny, no ale akurat na nich najmniej mi zależało.
Dziękuje bardzo! :)

I super! Przenoszę do rozwiązanych. /Rai


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość